hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jöttek, láttak, vertek
27 év után emelhetnek vádat a bányászjárások szervezői ellen

2017. 02. 02.
Emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt Romániában bűnvádi eljárás indult Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Mãgureanu ellen az 1990-es bányászjárás ügyében. A vád­hatóság azzal gyanúsítja Iliescut és társait, hogy az állami karhatalmi szervek és a Zsil-völgyi bányászok segítségével kegyetlen erő­szakossággal feloszlatták a bukaresti Egyetem téren az akkori hatalom ellen tüntető polgári lakosságot. A huszonhét éve történt események kivizsgálására számos kísérlet történt már a szomszédunkban, de eddig mindegyik kudarcot vallott, most azonban nemcsak a szándék van meg hozzá, hanem a politikai akarat is.

A bányászjárás (románul mineriadă) azoknak a romániai eseményeknek az összefoglaló neve, amelyek során a központi román államhatalom hívására a Zsil-völgyi bányászok szervezetten szállítva, felfegyverezve támadták meg a mindenkori államhatalom vélt ellenségeit. Az 1990-es években hatszor is sor került bányászjárásra, amelynek a végső célpontja mindig Bukarest volt – idézte fel a Heteknek Nagy Árpád kolozsvári történész. Az első négy megmozdulásról (1990–91) eddig is gyanítható volt, hogy a Ion Iliescu-féle vezetés hívta be a bányászokat a rendszer ellenfeleinek megfélemlítésére. A bányászjárások során a bányászok rengeteg embert megvertek, és számos, az akkori kormány ellenzékéhez tartozó lapkiadót, nyomdát, egyetemi épületet feldúltak.

A hivatalos adatok szerint a hat bányászjárásnak összesen 9 halottja és körülbelül 1300 sebesültje volt, miközben 605 letartóztatást regisztráltak. Az eseménysorozat máig súlyos bélyeg Románia nemzetközi tekintélyén, jelentősen visszavetette az országot az európai integrációhoz vezető útján, hiszen nehezen volt európainak nevezhető egy olyan ország, amely megtámadja saját polgárait. A katonai ügyészség tavaly októberben jelezte, hogy ismét elkezdi a nyomozást, miután 2014-ben a strasbourgi emberjogi bíróság elítélte Romániát, és az atrocitások kivizsgálására, valamint az áldozatok kártérítésére kötelezte a román államot.

Az ügy kényes, hiszen a román demokratikus átmenet kormányában olyan felelősöket kell a törvény elé állítani, akik jelenleg is komoly befolyással bírnak a gazdaságra és a belpolitikára – mutatott rá a történész. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) az elmúlt években azonban a közélet szereplői közül senkit nem kímélt, és mára megteremtette azt a légkört, amelyet egyfajta megtisztulásként él meg a közélet, így a bányászjárások kivizsgálására is sor kerülhet – tette hozzá. A katonai vádhatóság szerint Iliescuék a hadsereg, a belügyminisztériumi és titkosszolgálati alkalmazottak bevetésével, majd a bányászok és más munkások Bukarestbe szállításával felelősek a békésen tüntető polgári lakosság ellen irányuló durva atrocitásokért. Nagy Árpád szerint a vizsgálatok komolyan zajlanak, így nem véletlen hogy a vád is súlyos, hiszen emberiségellenes bűncselekménnyel keveseket vádoltak meg az országban, legutóbb a megbuktatott diktátort, Nicolae Ceauşescut.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!