hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltűnhet a magyar kacsacomb
A madárinfluenza komoly csapás a baromfi­ágazatnak

2017. 01. 20.
A madárinfluenza novemberi megjelenése lehetetlen helyzetbe hozta a baromfitenyésztőket. Várhatóan egészen a nyár elejéig szünetelni fog a termelés a fer­tő­zött területeken, de ha a járvány a közeljövőben nem csitul, akkor még ennél is hosszabb ideig. Hiába az álla­mi beavatkozás, a kárenyhítés, a tenyésztés kényszer­vágás utáni újraindítására csak a nagytermelők lesznek képesek, a kicsik eltűnnek a piacról.

A nagyobb felvásárlók sorra mondják le a rendeléseket, importtilalom lépett életbe Magyarországgal szemben – mondja Kovács Antal dél-békési vállalkozó, aki csaknem ezer pulykát volt kénytelen kiirtani telepén a madárinfluenza miatt. A legnagyobb bajnak azt nevezi, hogy a vírussal érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig nem indulhat újra a tenyésztés. A gazdák ugyan a leölt állatok után teljes körű állami kártérítést kapnak, ez azonban csak az állat önköltségi árát fedezi – folytatja Kovács Antal. A takarmánykeverők elmaradt hasznát, a hízott baromfira specializált vágóüzemek kényszerű leállásából származó kárt nem téríti meg a kár­enyhítési rendszer. A gazda szerint a madárinfluenzáról szóló beszámolók rendkívül gyorsan terjednek, aminek negatív piaci és gazdasági hatása is katasztrofális. Az elrendelt karantén miatt az alföldi kacsa-, liba- és pulykatenyésztők ellehetetlenültek, mert a megrendeléseket egyre-másra mondják vissza a szállítók. Ez olyan termelőket is érint, akiknek a telepén egyetlen beteg madár sincs, de ettől kezdve ők sem szállíthatnak a vágóhidakra.

Kovács gazda szerint az ágazatban olyan hírek terjednek, amelyek hárommilliárdos kárról szólnak január elejéig. Véleménye szerint ez a szám nem túlzó, mert a piaci viszonyok amúgy is rapszodikusak voltak, így a mostani eset újabb súlyos következményekkel jár az értékesítés és a tenyésztés szempontjából. A kiszivárgott tervek szerint ráadásul a jövőben annyira meg akarják szigorítani az állattartás feltételeit, hogy a kisebb gazdaságok biztosan elvéreznek.

„Attól tartunk, hogy a kormány a zárt tartást erőltetné, s a szabadon nevelt jószágok tartását betiltaná. Ennek az lesz az eredménye, hogy petyhüdt izmú, beteges madarak kerülnek a fogyasztókhoz, ráadásul a mozgáshiány miatt rengeteg vitamin, gyógyszer, és különböző vegyszerek kellenének a tartáshoz, aminek az eredménye egy »műanyag« baromfi lesz” – mondta a Heteknek Nagy Attila libatenyésztő, aki állatorvos is egyben. Hozzátette: a piacvesztés befolyásolhatja az ágazat jövőjét, ronthatja a kilátásokat, s nyilván több szakmabeli attól tart, hogy az árakat lenyomja a mostani ügy, ami növeli a veszteségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!