hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A csendes emberek ereje

2017. 01. 20.
Bob Dylan, Bill Gates, Immanuel Kant, Mark Zuckerberg. Nem is gondolnánk, de ezek az emberek hasonlítanak egymásra, nemcsak a sikerben, hanem abban is, hogy mindannyian introvertált személyiségek. Sikerük titka abban áll, amire az introvertált kommunikátor, Sylvia Löhken hívja fel a figyelmet nemrégiben megjelent A csend ereje című könyvében: hűek maradtak önmagukhoz.

A mai kor embere nemcsak abban van kiszolgáltatva a médiának, hogy mi a legtrendibb divat vagy mi az az akció, amiről semmiképpen sem szabad lemaradnia, hanem abban is, milyen embernek kellene lennie. Ráadásul az utóbbi évek könyvkínálata ontja magából az önsegítő remekműveket, amik az egyébként is hangos emberek számára próbálnak segítséget nyújtani abban, hogyan győzzék meg a környezetüket tehetségükről. Világunkban, ahol az extrovertált személyek kommunikációja számít kívánatosnak és „normálisnak”, a csendes emberek háttérbe szorulnak mindazzal együtt, amit tudnak és nyújthatnának. Sylvia Löhken könyvében a probléma eredetétől indul el, majd belülről kifelé haladva boncolgatja az introverzió tulajdonságait.

Honnan ered a probléma?

(Az extrovertált) Sigmund Freud és (az introvertált) Carl Gustav Jung együtt folytatták kutatásaikat. A modern pszichoanalízis alapjaként Freud a szexualitást jelöli meg a tudatalatti fő hajtóerejének, Jung viszont ellenkezve kollégájával más tartalmaknak is teret engedett. Az eltérő elméleti alapfeltételezések nagyban befolyásolták kapcsolatukat és közös munkájuk eredményeit, ezért úgy döntöttek, inkább különválnak. A konfliktus a későbbiekben visszaköszönt, amikor Jung introverzióról és extroverzióról szóló kutatását Freud nárcizmusról szóló műveiben jellemzi. Ugyanis Freud az introverziót negatívnak állítja be, míg az extroverziót egészségesnek és pozitívnak ítéli – világít rá Marti Olsen Laney 2002-ben megjelent könyvében. Ennek ismertetése után teszi fel Sylvia is a kérdést: „Lehetséges, hogy az introverzióval kapcsolatos negatív megítélés, amely még napjainkban is felfedezhető, egy extrovertált tudósnak az introvertált kollégájával való összeveszéséből volna eredeztethető?” Annyi azonban biztos, hogy most, száz évvel később is ugyanezzel a vélekedéssel találkozunk digitális világunkban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!