hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vészterhes idők regénye
Háború és béke: újra feldolgozták az örök klasszikust

2016. 09. 24.
A BBC idén megjelent hatrészes minisorozata a Háború és béke immár nyolcadik film-adaptációja. Lev Tolsztoj monumentális regényének új feldolgozása óriási sikert aratott (IMDb: 8.2, Rotten Tomatoes: 81%). Mi a titka annak, hogy a Háború és béke – 150 évvel az első megjelenése után is – ennyire népszerű? Van-e és ha igen, akkor mi a relevanciája a ma élő emberek számára ennek a monumentális világirodalmi remekműnek?

A Háború és béke Tolsztoj legnagyobb hatású regénye – számos, a világirodalom legnagyobb műveit tartalmazó nemzetközi felsorolásban is az első helyen áll. A regény négy arisztokrata család történetén keresztül mutatja be a 19. század első évtizedeinek eseményeit Oroszországban. Részletes beszámolót ad Napóleon oroszországi hadjáratáról, Moszkva pusztulásáról illetve a francia hadsereg visszavonulásáról és pusztulásáról.

A francia forradalom eszméi radikális társadalmi felfordulást hoztak Európában: a királyság intézménye, amely évezredeket kibírt, most széthullóban volt. Az autokrata hatalmat kiszolgáló és automatikusan öröklődő arisztokrácia rendszere is bomlásnak indult. Az állammal egészségtelen szimbiózisban élő tradícionális egyházi vezetők tekintélye is megroggyant. Közben Bonaparte Napoleon „Grande Armée”-ja (Nagy hadserege) megtámadta Oroszországot és feltartóztathatatlanul közeledett Moszkva felé. A világirodalom talán legnagyobb hatású regénye, a Háború és Béke egy ilyen vészterhes korszakban játszódik, amikor kérdésessé vált a társadalmi berendezkedés, a vallás, és az életben maradás is.

Tolsztoj csodálatos egyensúlyt tart fenn a nagy horderejű történelmi események és a mindannapi élet apró mozzanatainak a bemutatása között – mutat rá a világhírű Tolsztoj-szakértő, Dr. Andrew Kaufman. Nincs olyan szereplő, aki túl jeletéktelen lenne vagy olyan témakör, amely túl nagyívű lenne ahhoz, hogy ebben a monumentális regényben szerepet ne kapna. „A szerző ide-oda cikázik a báltermek és a csataterek, a házasságkötések és a mészárlások, az egyéni sorsok és a tömegrendezvények között” – fogalmaz Kaufman. „A regény legnagyszerűbb pillanatai – Natasha első bálja, Rosztovék farkas-vadászata, és az auszterlitzi csatamezőn, sebesülten fekvő Andrej herceg víziója a ’végtelen égről’ – a világirodalom legmegindítóbb és legemlékezetesebb jelenetei közé tartoznak” – írja a szakértő. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!