hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törökországi helyzetjelentés a megbukott puccs után
Az ellenzék már csomagol

2016. 07. 21.
Pénteken katonai puccskísérlet történt Törökországban, melyet rövid távon elfojtott az elnök, Recep Tayyip Erdogan és kormánya. Jelenleg a megtorlás zajlik, tömeges letartóztatások történnek szerte az országban. Isztambulban vagyunk.

– Azt akarja, hogy letartóztassam? – kérdezi a rendőr.
– Nem szeretném.
– Akkor mi a fenének fotózik?
– Ez a dolgom.
– Sajtókártyája van?
– Van. (Elveszi és megnézi a nemzetközi sajtóigazolványomat.)
– Török van?
– Intéződik.
– Ne fényképezzen!
– Rendben.
– Törölje ki a képeket!
– De…
– Szét is verhetném a fényképezőgépét.

Mellém lép, és egyenként szemügyre veszi, hogy törlöm a rohamrendőrökről készült fotóimat, majd köszönés nélkül otthagy. Én is befordulok az utcán. Amikor már biztos vagyok benne, hogy nem látnak a rendőrök, megnézem a kamerámon a képeket. Megvan mind. Az lehet, hogy a rendőrök már tudják, hogy memóriakártyára fotózunk, de szerencsére a törlésvédelmet még nem ismerik. Török barátaim utólag mesélik, hogy szerencsém van. Jelenleg egy rossz Facebook-bejegyzésért is kerülhet előzetesbe valaki – különösen ha „fennhangon” szidja a kormányt. A Taksim téren például random igazoltatáskor már nemcsak a személyijét kérik el az embernek, de a mobiltelefonját is.

Hétfőn délben szállt le a repülőgépem Isztambulban. Bár pletykák keringtek arról, hogy törölni fogják a járatokat, és bevezetik a légtérzárat, a járattal semmi gond nem volt. Tömeges rendőri jelenlétre, ellenőrzőpontokra, drákói szigorral dolgozó határőrökre számítottam. Ehhez képest a Sabiha Gökcen reptéren nem volt fokozott ellenőrzés, automata fegyveres rendőröket sem láttam sehol. Egy fiatal nő nézte át az útlevelemet, de egy szót sem szólt az iraki Kurd Autonómia pecsétjeim miatt. Mosolygott, bepecsételte a török vízumot, majd mutatta, hogy mehetek. Mentem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!