hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A modern feminizmus prófétája
Napjaink legnagyobb hatású filozófusaként tüntették ki Judith Butlert

2016. 07. 21.
Valóságos popsztárnak számít akadémiai körökben Judith Butler, a gender- és queer-elméletek, valamint a modernkori feminizmus meghatározó alakja, aki Németországban néhány éven belül a második jelentősebb kitüntetését kapta. Éppen ott, ahol a nagy nyugati államok közül utolsóként nem vezették még be a melegházasság intézményét.

Hiába érkezett az egyszeri érdeklődő már jó órával az előadás előtt a tekintélyes Kölni Egyetem díszelőadójához, semmi esélye sem volt a bejutásra. Az ezernél is több főt befogadó terem ugyanis színültig megtelt, sőt a hoppon maradtaknak alkalmi, videoközvetítésre kijelölt helyiségben is már csak a lépcsőn volt szabad ülőhely – talán még egy-kettő.

A nagy érdeklődés nem volt meglepő. Ugyanis napjaink egyik legnépszerűbb, az amerikai és nyugat-európai egyetemisták körében valóságos popsztárnak számító Judith Butler tartott előadást: az erőszaknélküliség politikája és etikája, valamint az „új gondolkodással” szembeni ellenállás volt a téma.

Butler számára jutalom-előadások voltak ezek. A Kölni Egyetem ugyanis az Albertus Magnus tiszteletbeli professzori címmel tüntette ki az idén hatvanéves filozófus–szociológusnőt. A 2005-ben alapított díjról sok mindent elmond, hogy a tudományos élet olyan jelentős képviselői kapták meg korábban, mint a világhírű Noam Chomsky vagy Giorgio Agamben. Butlernek nem ez volt az első rangos kitüntetése Németországban. 2012-ben a még nagyobb presztízzsel járó Adorno-díjat söpörte be Frankfurtban, igaz, a díj odaítélése akkor nem volt kritikai visszhangoktól mentes. Ahogyan Butler pályafutása sem az. De ki is valójában ez, az előadásai során olykor teátrálisnak tűnő hölgy, akit a díj átadásakor a világ jelenlegi legnagyobb hatású filozófusaként mutattak be laudátorai?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!