hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vak vezet világtalant
Az alternatív orvoslás téveszméi

2016. 05. 27.
„Az alternatív orvoslás és táplálkozás filozófiái egy kaptafára készülnek: igazolatlan hatásúak vagy bizonyítottan hatástalanok” – írja könyvében Boldogkői Zsolt. A biológusprofesszor hivatása részének tekinti felhívni a figyelmet arra, hogy a komoly iparággá terebélyesedett alternatív gyógyászat mögött pusztán anyagi érdekeltség és tudatlanság áll, tekintve, hogy sem az „energiafilozófiák” és egyéb teóriák, sem a technikák pozitív hatásai nem igazolhatók egzakt módon.

Az alternatív gyógyászat különféle területeinek, valamint a helyes táplálkozás divatos tanainak a tudományos megalapozatlanságát tárja fel nemrégiben megjelent könyvében Boldogkői Zsolt biológusprofesszor, tételesen végigvéve a különböző téveszméket a homeopátiától a reikin, íriszdiagnosztikán, akupunktúrán, reflexológián át az asztrológiáig, őssejtterápiáig, géntechnológiáig, illetve méregtelenítésig, lúgosításig, paleolit táplálkozásig bezárólag. (Hiénák a betegágy körül – Akadémiai Kiadó, 2016.). A kuruzslásokkal kapcsolatos felvilágosítást szívügyének tekintő szakember könyvében leszögezi: az alternatív gyógyászat különböző válfajaival kapcsolatban orvostudományi berkekben nincs vita, „az ügyet a szakma lezárta, ezért semmi értelme zárt körben vitázni homeopatákkal, auralátókkal, csodagombával rákot gyógyítókkal és egyéb áltudományos tanok képviselőivel”. A közvélemény széles körű tájékoztatására van szükség, s ezt hivatott szolgálni a közérthető nyelven megírt könyv is.

Boldogkői szerint az alternatív gyógyászat nem több, mint áltudományos szemfényvesztés, amely jó esetben ártalmatlan és hatástalan a betegre nézve, viszont rengeteg pénzébe kerül. Példaként említi az IT-guru Steve Jobst, aki zseniális elme létére mégis a természetgyógyász praktikákat részesítette előnyben a konzervatív orvoslás helyett akkor, amikor hasnyálmirigyrákja még jó eséllyel gyógyítható lett volna.

A szerző külön fejezetet szán a média szerepének a „babonaságok” mai népszerűségében. A gyógyulás a közérdeklődés homlokterében áll, a média pedig kritikátlan terjesztője a különböző divatos egészségtanoknak és eljárásoknak, s ezen a fronton a tudományos álláspont nehezen tud áttörni. „Az ostobaság egyik legbefolyásosabb fellegvára Hollywood, mely filmjeivel ontja dehonesztáló sztereotípiáit a tudományra, a nyugati orvoslásra és ezek képviselőire egyaránt. Az internet, a televízió, a rádió, valamint a nyomtatott és az online média már a kiegyenlítettségre sem törekszik, egyoldalúan a megtévesztés pártján áll” – írja Boldogkői, megemlítve ennek számos okát, a laikusoknak nehezen érthető orvosi szakirodalmat éppúgy, mint az egészségügy anomáliáit, az anyagi érdekeltségeket, a tudatlanságot, hiszékenységet vagy a gyógyíthatatlan betegségek miatti végső kétségbeesést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!