hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irak erős embere megmutatta, hogy az van, amit akar
Egy kézcsók és más semmi

2016. 05. 12.
Amikor ezeket a sorokat írom, mélyen bent vagyok iraki területen, holott nincs iraki vízumom. A kurd pesmergák éppen összecsapnak az iraki kormány által az Iszlám Állam ellen etnikai alapon felállított síita szabadcsapatok egyikével Khraumató városánál. Muktada asz-Szadr pedig bevonul Bagdad „zöld zónájába” támogatóival. Ahelyett, hogy tüzet nyitnának, az őrök kezet csókolnak neki.

A jelenet, amikor a bagdadi zöld zónát őrző biztonsági erők főparancsnoka mosolyogva meghajol, és kezet csókol a síita imámnak, történelmi jelentőségű, és mindent elmond Irak belpolitikai állapotáról. Mind a meghajlás, mind a kéz megcsókolása ugyanis a Közel-Keleten a teljes alárendeltséget jelenti. Magyarul azt, hogy akinek megcsókolom a kezét, annak a szolgája vagyok, és utasítása parancs. A kormányt őrizni hivatott biztonsági egységek tehát puskalövés nélkül adták Muktada asz-Szadr és követői kezére a teljes iraki parlamentet és az összes minisztert.

A hatalmas, főleg az alsóbb társadalmi osztályok támogatását élvező imám bevonulása az iraki törvényhozás szívébe alapvetően szimbolikus jelentőségű. Azt kommunikálta ugyanis az iraki parlament tagjaival, hogy tulajdonképpen mindent megtehet. Most például szétverheti az amerikaiak által vérrel és vassal összegründolt, etnikai alapú reprezentációt az iraki kormányban, de akár lámpavasra is lógathatja a neki nem szimpatikus képviselőket.

Érdekes módon azonban egyik sem történt meg. Szadr támogatói körbejárták a zöld zónát, hűsöltek a szökőkutak árnyékában, megnézték belülről a parlament épületét, majd fogták magukat, és hazamentek. Az imám üzenete tisztán és érthetően átment.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!