hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú a Sonderkommandó történetírójával
A nyersanyag az ember, a végtermék a hamu

2016. 05. 12.
Gideon Greif izraeli történész több évtizede foglalkozik az auschwitzi borzalmak ismerőivel, a sonderkommandósokkal. Hosszú évek alatt felkereste mindazokat a túlélőket, akiket csak tudott, és leírta történetüket. Az interjúkból készült könyve most jelent meg magyarul Könnyek nélkül sírtunk címmel. A Saul fia készítői is ezt olvasták.

Hogy tetszett Önnek a Saul fia?

– Nagyon örülök annak, amit Nemes Jeles László és Röhrig Géza elért. A Saul fia szerintem zseniális. Ez az első olyan film, amely valóban beviszi a nézőt Auschwitz világába, a táborba, sőt a gázkamrákba – szinte kézenfogva. Ez azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a holokauszt borzalmát nagyon nehéz hitelesen megjeleníteni. Voltak már erre próbálkozások korábban is, kevés sikerrel. Olyan film ez, amit szerintem látnia kell az embereknek, nemcsak jó lenne, ha látnák, hanem látniuk kell! Persze nem a kisgyerekeknek, hanem szerintem 16-17 éves kortól – akár a történelemoktatásban is hasznos eszköz lehet.

A könyv több túlélővel készült interjúból áll. Inkább különböző egyéni történetek gyűjteményének mondható, vagy van egy központi üzenete, gondolatmenete?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!