hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdogan trójai falova
Ankara finanszírozza a németországi imámokat

2016. 05. 12.
Németországban jelenleg csaknem ezer török imám tartózkodik. A török kormány által el­le­n­őrzött, illetve a török és szaúdi forrásokból fi­nanszírozott mecsetek valós veszélyt jelentenek a német belpolitikára. Miközben Andreas Scheuer, a Keresztényszociális Unió (CSU) fő­titkára „iszlám törvény” bevezetését kezdeményezte, az európai menekültkérdés ütőerét fogó Erdogan török elnök az asszimilációt „emberi­jog-ellenesnek” nevezte.

Németországban jelenleg körülbelül 970 török imám tartózkodik; sokan közülük radikális nézeteket vallanak. Az amerikai Gatestone Intézet elemzése szerint ezeket a muszlim vallási vezetőket, akik gyakran nem is beszélik a német nyelvet, a török kormány bízta meg mintegy 900 németországi mecset vezetésével; a fizetésüket is onnan kapják. A mecseteket a török kormány Vallásügyi Igazgatósága (Diyanet) alá tartozó Török Iszlám Vallásügyi Egyesület (DITIB) irányítja. Emellett Szalman szaúdi király 200 új mecset felépítésének a finanszírozását ajánlotta fel Németország számára, hogy a 2015-ben érkezett migránsok és menekültek „spirituális szükségeit biztosítsa”.

A fennálló helyzet kialakulása döntő részt a korábbi német kormányok felelőssége. A Der Tagesspiegel cikke szerint „az elmúlt évtizedekben a szövetségi kormány üdvözölte, hogy a török vallási hatóság nagymértékű befolyást gyakorol a német mecsetek fölött. Törökországot szekuláris államnak gondolva tevékenységüket védelemnek tekintették a vallási szélsőségekkel szemben”. Ez még azelőtt történt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az állam iszlamizálásába kezdett volna.

A Die Welt német lap szerint Erdogan növelte a Diyanet méretét és befolyását, amely most 1,8 milliárd euró költségvetéssel bír. Ez több mint a 12 török kormánytárca költségvetése, beleértve a bel- és a külügyminisztériumot is. A Diyanet 2004-ben még 72 ezer dolgozót magáénak tudó bázisa mára 120 ezresre duzzadt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!