hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A techguruk szerint a jövő
Világfalu, mindent behálózó internet és mesterséges intelligencia

2016. 05. 12.
Ha a Facebook egy ország lenne, szorosan Kína után a második legnagyobb népességgel rendelkezne – az oldalnak 1,35 milliárd regisztrált felhasználója van. Úgy tűnik, az alapító Mark Zuckerberg is felismerte, hogy mekkora közösség élén áll, és csatlakozva a politikai megmondóemberré avanzsált techgurukhoz, az elmúlt években egyre szókimondóbban kommunikálja a világ jövőjéről szóló elképzeléseit. A Facebook éves, informatikai fejlesztők számára megrendezett F8 konferenciáján mondott beszédét a Buzzfeed például úgy kommentálta, hogy bár Zuckerberg nem indul az elnökválasztáson, szavai könnyen megtéveszthetik az egyszeri hallgatót. Utalt például a republikánus elnökjelöltség egyik aspiránsára, Donald Trumpra: „Hallom, hogy megfélem­lítő hangok falépítésre szólítanak fel, és a másnak bélyegzettek távoltartására.” Majd Zuckerberg együvé sorolta a bevándorlást ellenző vezetőket azokkal, akik a szólásszabadságot vagy épp az internetelérést korlátozzák országukban. Az alapító szerint a világot a remény és optimizmus viszi előre, amit az emberek naivitásnak szoktak bélyegezni.

A Facebook világfaluja

Az aktuálpolitikai reflexiók mellett a Facebook vezetői a jövő befolyásolásában is részt akarnak vállalni. „Most pedig végigvesszük a következő tíz évre felvázolt útitervünket” – hangzott a felütés. „A célunk, hogy összekössünk minden embert, hogy létrehozzunk egy globális közösséget. A világ összekötésének gondolata megerősödött az elmúlt évszázadban” – vázolta Zuckerberg a platform politikai-gazdaságtani céljait. Jól jelzi erőfeszítéseik hatásfokát, hogy a Facebookon csak 2015-ben több üzenetváltás történt, mint amennyi SMS-t valaha küldtek. „Mi egy globális közösség vagyunk” – folytatta az alapító, ami már csak amiatt sem túlzás, mert az oldalon regisztrált emberek körében megszűnik a korábban általánosan elfogadott „hat lépés távolság” elmélete: a közösségi oldalon már 3,57-re csökkent az a szám, ahány emberen keresztül bárkit elérhetünk.

Mark Zuckerberg elmondta, a globális közösség tagjainak lehetővé akarják tenni, hogy bármit és bárkivel megoszthassanak. Ennek a lépésnek is erősek a társadalmi és politikai vonatkozásai, hiszen az eseményekről szóló tájékoztatás ma már nem csak a hírügynökségek felségterülete. Nem véletlen, hogy diktátorok világszerte tiltják be vagy korlátozzák a közösségi média használatát, hiszen – hogy közelebbi példákat ne említsünk – az arab tavasz eseményeinek katalizátorai is jelentős részben politikailag aktív Twitter-felhasználók voltak (erről korábbi írásunk is beszámol: A Testvérek becsapták a népet, Hetek, 2012. de­-cember 21.). Ezt, a nyugati világban már mindennapjaink részét képező jelenséget hivatott kiterjeszteni a világ elmaradottabb régióira az óriásvállalat Internet.org, illetve Free Basics nevű kezdeményezései. Mindkettő arra irányul, hogy az internethez még hozzá nem férő emberek a Facebookon keresztül tudjanak csatlakozni a világhálóhoz. Az első lépésben a hálózathoz közel élő embereket igyekeznek internethasználatra szoktatni a földrajzi helyhez és kulturális szokásokhoz igazodó izgalmas, ingyenesen elérhető és folyamatosan frissülő online tartalommal. Ahogy az emberek egyre többet használják a netet, egy idő után már fizetni is hajlandók érte. Ez történt Zambiában is, ahol először ingyen biztosították az internethez való hozzáférést, majd amint rendkívül gyorsan megnőtt a felhasználók száma, fizetőssé tették. Zuckerberg indiai körútja során elszigetelt falvakba is elutazott, hogy onnan népszerűsítse a hálózatra kapcsolódó egységes világ képét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!