hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tengerészből magyar megváltó
A Horthy-kultusz természetrajza

2016. 04. 21.
Horthy Miklós, a huszadik századi magyar történelem egyik legvitatottabb alakja. A személye körül újra és újra kiéleződő politikai pengeváltások mindmáig meghatározó részét képezik közéletünknek. Turbucz Dávid történész 2011-ben megjelent nagysikerű tudományos ismeretterjesztő Horthy életrajza után most a Horthy-kultuszról publikált könyvet. (Turbucz Dávid: Horthy-kultusz, 1919-1944, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Budapest, 2016) Az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársának szakmunkája tíz év kutatását foglalja magába.

„Kutatásom során nem azt kívántam rekonstruálni, hogy milyen ember is volt Horthy Miklós, bár bizonyos pontokon értelemszerűen ez nem kerülhető meg, hanem azt, hogy milyen képek befolyásolhatták 1919–1944 között a kortársak véleményét a kormányzóról. Munkám nem ad átfogó képet Horthy életének e szakaszáról, ahogy a nevét viselő korszakról sem. A Horthy-kép valóságtartalma csak korlátozott keretek között vizsgálható. E könyvben tehát egy olyan Horthy Miklós alakja jelenik meg, aki mások képzeletében létezhetett. Ez a személy ugyanis a kultuszépítés terméke.

Ez azonban nem vonja kétségbe azt, hogy sokak, legyen szó a kortársakról vagy éppen az utókorról, mégis ezt az idealizált és részben fiktív Horthy Miklóst tekinthették, vagy tekinthetik valóságos történelmi személynek” – hívja fel a figyelmet Turbucz könyve bevezetőjében, ugyanakkor megemlíti, hogy a Horthy-korszakban nemcsak a kormányzó személye körül alakult ki vezérkultusz, hanem Gömbös Gyula és Szálasi Ferenc körül is.

A történész külön fejezetet szentel a két világháború közötti európai vezérkultuszok vizsgálatának. Sztálin és Hitler mellett Mussolini, illetve Codreanu, Churchill, Franco, Hindenburg, Mannerheim, Masaryk, Metaxás, Pavelić, Pétain, Pitsudski, Salazar nevét veszi lajstromba a kutató. Megállapítja, hogy a Horthy-kultusz egyáltalán nem tekinthető egyedi jelenségnek Európában. A felsorolt vezér-kultuszok nem ugyanolyanok, megjelenésük viszont hasonló társadalom-lélektani gyökerekből táplálkozik. Ezeknek alapvető üzenetük, hogy kizárólag a vezér vezetésével érhetőek el a kitűzött célok. Őket gyakran gondviselő apaként ábrázolták, a nemzet atyjaként, aki neveli, védelmezi népét. Az apakép mellett az Istentől küldött nemzetmentő messianisztikus alakja is megjelenik, de a kereszténység fogalomkészletéből kölcsönzött szimbólumokkal hazánkban például jól megfértek az ősi magyar mitológia egyes alakjai is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!