hetilap

Hetek hetilap vásárlás
KidZania
Ahol minden szakma gyerekjáték

2016. 04. 28.
Végy egy gyermeknevelés és oktatás iránt teljes szívből elkötelezett fiatalembert és néhány lelkes kollégáját az üzlet világából. Ötvözd mindezt három dimenzióban a Tesz-vesz város mindennapjaival plusz egy szakmabemutató élményparkkal. Az eredmény a KidZania, a világ első „edutainment” élményparkhálózata, amely már meghódította Mexikót, Japánt, de még Dubajt is. Itt a gyerekek életszerű díszletek között, de szórakozva kóstolhatnak bele a legkülönfélébb hivatásokba.

Aligha létezik olyan 4-12 éves, akit ne bombáztak volna valaha a felnőttek a közhelyes-sablonos „mi leszel, ha nagy leszel?” címkéjű sztenderd kérdéssel… És aligha létezik köztük olyan, akinek a családi kupaktanács ne nyomta volna a kezébe a Richard Scarry-féle Tesz-vesz várost – legalábbis nevelő célzattal. Valamilyen játszóházban vagy élményparkban pedig a hasonló korú gyerkőcök zöme járt már.

A tehetős mexikói üzletember, Xavier López Ancona találékonyan kiaknázva a témában rejlő lehetőségeket, még ennél is tovább merészkedett a kreatív gyermeknevelésben, oktatásban és pályaorientációs „műfajban”. Majd tovább is gondolta azt. Ráadásul a General Electric egykori alelnöke – még 1996-ban startolva az első KidZania élményparkkal – az újfajta „tanulva szórakoztatás, szórakozva tanulás” kategóriájában még az edutainment fogalmát is megteremtette. (Az „edutainment” az angol education »nevelés« és entertainment »szórakozás« szavak kreatív összevonásából származik.)

Az 1964-es születésű üzletember koncepciója pofonegyszerű: rendezz be 4-12 éves gyermekek számára olyan élményparkokat, ahol a szokásos mászóka-csúszda-hinta háromszög helyett inkább különféle szakmákba, foglalkozásokba kóstolhatnak bele. Méghozzá élethű, az életkorukhoz alkalmazkodó és méretarányos környezetben, valódi díszletekkel, eszközökkel, kellékekkel, felszerelésekkel és munkaruhákkal. A KidZania élményparkokban tehát – természetesen felnőtt mentorok felügyelete és szakmai útmutatása mellett –  egy komplett minitársadalom mindennapjait élhetik át a gyerekek. Boltossal és taxissal, buszvezetővel és repülőtérrel, postással és rendőrőrssel, étteremmel és pékséggel. Ám a variációk sora korlátlan, hiszen az élményparkokban csaknem 100 szakma közül választhatnak maguknak kedvükre valót. Van itt például tv- és rádióstúdió, de még kórház is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!