hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boldogtalan magyar fiatalok
Az egyéni boldogulás fontosabb, mint a közösségi értékek

2016. 04. 14.
A magyar fiatalok kelet-európai kortársaikhoz képest a legpesszimistábbak, viszont a honfitársaikhoz képest jóval derűlátóbbak. Általános a korosztály apolitikussága, azonban a radikális jobboldal viszonylag magas támogatottsága egyedülálló jelenség a magyar ifjaknál – legalábbis ez derül ki a Millennial Dialogue nemzetközi kutatásából, aminek kelet-európai eredményeit nemrég tette közzé a Policy Solutions.

A 15–34 év közötti korosztály, más néven az Y generáció jóval bizakodóbb mind a jelenét, mind a jövőjét tekintve, mint az sokszor várható lenne – állapítja meg a Policy Solutions elemzése, utalva a gazdasági válság leginkább fiatalokat sújtó hatásaira is. A Millenial Dialogue nemzetközi ifjúságkutatáson belül négy kelet-európai ország eredményeit megvizsgálva azt találta, hogy a bolgár, lengyel és osztrák fiatalok 90 százaléka elégedett az életével, és 75-85 százalékuk biztatónak látja a saját jövőjét is. Magyarországon ugyanez a fiatalok 61, illetve 66 százalékáról mondható el, azaz itt a legkevésbé boldog az ifjúság.

Ezzel együtt nálunk is optimistábbak a fiatalok, mint a teljes lakosság – ugyanakkor itt a 25 év körüli életszakasz a vízválasztó: az ennél idősebb fiatal magyar felnőttek jelentősen boldogtalanabbak, mint a 15–24 év közötti korosztály. Korábban az UNICEF kutatásai is azt mutatták, hogy a magyar gyerekek szüleik társadalmi-gazdasági helyzetéhez képest messze a legjobb közérzetűek a korosztályukban, ám mire felnőnek, sokkal pesszimistábbakká válnak, mint azt az ország gazdasági helyzete indokolná.

„A fiatalok a boldogságot és a jó egészséget tekintik a legfontosabbnak, a politika iránti érdeklődés ugyanakkor mindenhol alacsony. Bár míg a bolgár, osztrák, lengyel fiatalok nagyjából fele mutat valamilyen szintű érdeklődést a politikai témák iránt, addig a magyar Y generáció kevesebb mint egyharmada foglalkozik a közélet kérdéseivel, és mindössze 6 százaléka mutat komoly érdeklődést a politika iránt” – olvasható az elemzésben, amiből az is kiderül: az egyéni jólétet, önmegvalósítást érintő kérdések sokkal fontosabbak a régió fiataljai számára, mint a közösségi értékek, s a magyarok a leg­individuálisabbak: ők szeretnének legkevésbé a társadalom hasznos tagjává válni. Ezt a jelenséget elsősorban a kommunista múlt szocializációs hatásaival hozzák összefüggésbe a szakemberek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!