hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tönkretett bajnok

2016. 05. 06.
Az egykori tiszta izom, százkilós férfi néhány hónap után került elő. Nem volt többé ugyanaz az ember. Válogatott mezét még mindig viselte, de már a Bosnyák téri trógerek kenyerét ette. Apósa, a párt egyik vezető embere, nem akart botrányt. Volt hozzá elég hatalma.

A Kiss László-ügy a pártállam igazságszolgáltatását is reflektorfénybe helyezte: a csoportos nemi erőszakért 1961-ben börtönre ítélt úszó szakember a botrány kirobbanása után azt állította, hogy koncepciós per áldozata lett, mert valójában nem követte el a terhére rótt cselekményt. Másrészt, bár három évet kellett volna börtönben töltenie, neves sportolók közbenjárásának köszönhetően 20 hónap után szabadult. Noha a két verzió ellentmond egymásnak, külön-külön mindkettő alátámasztja, hogy a diktatúra működtetői adott esetben kézi vezérléssel irányították az igazságszolgáltatás intézményeit, hatalmuk volt emberi sorsok eltérítéséhez. Alábbi történetünk is ezt igazolja. A Kiss-ügyhöz nincs semmi köze, legfeljebb annyi, hogy szintén egy sportoló a főszereplője. Nevét nem közöljük, mivel az érintettek egy része él, és lehet, hogy többen közülük nem is ismerik a megdöbbentő részleteket.

***

A nyolcvanas évek elején járunk. Két kezdő újságíró elhatározza, hogy riportot ír a Bosnyák téri nagybani zöldségpiacról. Az anyaggyűjtés során a trógerek – azaz zöldséget szállító segédmunkások között – figyelmesek lesznek egy válogatott mezt viselő fiatalemberre. Kilóg közülük, mert sportos termetű és ápolt. Amikor leülnek beszélgetni a piac kocsmájában, feltűnik, hogy nem fröccsöt rendel, hanem szörpöt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!