hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terroristák is készülnek a riói olimpiára?
Kockázatos játékok

2016. 04. 07.
A Rio de Janeiróban négy hónap múlva sorra kerülő nyári olimpiai játékokon a házi­gazdáknak alighanem a pályán kívül kell majd a legnagyobb teljesítményt produkálniuk. A világesemény biztonságos lebonyolítása ugyanis bármely ország számára komoly kihívás lenne – a válságoktól sújtott Brazília esetében azonban ez még inkább igaz. A nemzetközi aggodalmakat fokozza, hogy a napokban lemondott az olimpia biztonsági főnöke, a védelmi költségvetést pedig több mint 30 százalékkal csökkentették.

„A biztonságiak készen állnak. Azt hiszem, ezzel kiérdemeltük az első olimpiai érmünket” – nyilatkozta túláradó önbizalommal Rio de Janeiro közbiztonsági vezetője még januárban. José Mariano Beltrame szavai már annak fényében is érdekesnek tűnnek, hogy Brazíliában az olimpiától, illetve a terrorfenyegetettségtől eltekintve is komoly problémák vannak a közbiztonsággal. Tavaly csak Rióban 1200 gyilkosság történt, és az erőszak nem korlátozódik a hírhedt nyomornegyedekre, a favelákra: nemrégiben egy argentin nőt szúrtak le a híres Copacabana Palace Hotel közelében, a város egyik legdrágább, a turisták által leginkább kedvelt részén.

A kétségeket csak növeli, hogy az imént idézett José Mariano Beltrame a napokban már azzal kapcsolatban volt kénytelen magyarázkodni, hogy a gazdasági válság miatt a védelmi költségvetést több mint 30 százalékkal, vagyis 500 millió dollárral csökkentik. Kormányzati becslések szerint egyébként az olimpiával kapcsolatos biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz – miközben már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a területre.

Rosszabbkor nem jöhetett volna George Hilton sportminiszter és Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnokának lemondása sem. A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető Moreira ezredes egyben az olimpia biztonsági főnöke is volt. Távozása hátterében brazil sajtóértesülések szerint az áll, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket. (A brazil gazdasági és politikai válságról szóló cikkünket lásd a 8. oldalon.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!