hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szíriai dominó
A kurd kommunisták és a törökországi merényletek

2016. 03. 31.
A török hatóságok az ankarai robbantás felelőseként a szíriai kurd önvédelmi erők tagjait (YPG) nevezték meg. Bár időközben egy másik kurd szervezet, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) vállalta magára a merényletet, a törökök továbbra is a kurd kommunistákat tartják felelősnek. Ennek jegyében bombázták az iraki kommunista állásokat a Kandil-hegységben. Helyszíni riport.

A golyóálló mellény két tépőzárát hosszasan igazgattam magamon. Végül meg tudtam feszíteni. Felvettem rá az inget. Az ablakon túl tavasz volt, szikrázott a nap Szulimaníjában, és valószerűtlenül kék ég feszült a hegyek között. A tükörképemet figyeltem az ablaküvegen: nem látszott, hogy rajtam van a mellény, egyszerűen kövér európainak tűntem.

A házigazdám szólt, hogy itt a taxi. Bólintottam, majd kisétáltam a lakópark bejáratáig, beültem az autóba. Szulimaníjában bézsszínűek a taxik, a sofőrök pedig gyorsan vezetnek. Tíz percen belül ott voltam a hotelnél, ahova megbeszéltem a találkozót Gharib Hasszóval, a YPG (Népi Védelmi Egységek) képviselőjével. Sosem találkoztam még a férfival, ezért volt rajtam a golyóálló mellény. Ezen a vidéken nem árt az óvatosság azokkal szemben, akiket nem ismersz.

A hotel bejáratánál fémdetektor állt. Egy kisasztal mellett kurd biztonsági őr ült, Kalasnyikovját az asztalhoz támasztotta, a csöve az égre mutatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!