hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mióta ismerjük a szökőév fogalmát?

2016. 03. 10.
A világ különböző tájain, vallásaiban más-más módokat találtak ki a napok számlálásra, amik számunkra sokszor idegenek. A naptárak kialakulása több évezredre nyúlik vissza az emberiség történelmében, és valamennyi naptár eltér egymástól. De mióta használjuk a ma ismert naptárt?

A naptárakat égitestek mozgása alapján állították össze a történelem során. Az egyik fő csoportjuk a Nap, a másik a Hold járásához igazodik. A kettősség a ma általánosan használt időegységek összeállításában is megjelenik: a nap egyértelmű alapegység lett, a hónapok meghatározását a Hold ciklikussága adta, az évszakok azonban a napév fogalmát körvonalazták. A kettősség keltette káoszt növelte, hogy a Kr. e. 7. században a rómaiak csak tíz hónapot használtak egy év meghatározására, amelyek neveiben ma is felismerhetők a római számok, például az októberben a római nyolcas szám.

Numa Pompilius római király igyekezett rendet teremteni a kibontakozó dátumkáoszban: az addigiak mellé betoldott még két hónapot (így lett tizenkét hónapos az év), de még így sem tartott egy év 355 napnál tovább, ami az ünnepek rövid időn belüli felborulását eredményezte volna (hisz évente majdnem 10 napot vesztettek – ha a jelenkori naptárt vesszük alapul). Problémamegoldásként a következőt találta ki az uralkodó: időközönként meg kellett toldani az évet egy-egy hónappal. Ezt a megtoldást interkaláció­nak hívják, amely a consulok hatáskörébe tartozott. A jogkör visszaéléseket eredményezett, hisz ki ne örülne egy plusz hónapnak a consulválasztások idején? Ez a káosz a Kr. e. 1. századra akkora lett, hogy amikor Julius Caesar egy őszi napon átlépte a Rubicon folyót, a naptár szerint (mai fogalmainkkal Kr. e. 49.) január 10-e volt.

Julius Caesar, miután véget vetett a polgárháborúnak, és megszilárdította hatalmát, igyekezett rendet tenni a naptárban is. Ehhez az egyiptomi naptárt vette alapul, melyet a Kr. e. 3. században vezettek be, és 365 napban határozta meg az évet. Julius Caesar

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!