hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mint a mesében
Csoportos olvasással a leszakadás ellen

2016. 03. 24.
Tíz éve fut Magyarországon a Meséd program, melynek keretében hátrányos helyzetű roma anyukáknak csoportos meseolvasásokat tartanak, akik aztán otthon is elkezdenek mesélni a gyerekeiknek. A tanulással kapcsolatos negatív hozzáállás így nem öröklődik tovább, az olvasás szeretete mind a felnőttek, mind a gyerekek társadalmi beilleszkedését segíti, az iskolai lemorzsolódás csökken. A módszer mindenhol sikeresen működik.

„Kilenc hónapon át folyt a Meséd program szegény sorsú roma édesanyák számára, melynek keretében a nők hetente összejártak, és mesék szövegének értelmezésével, beszélgetésekkel készültek fel a gyermekeikkel való foglalkozásra. Aztán hazavitték a mesekönyveket, és szépen elkezdtek esténként mesélni a gyerekeiknek. Nemsokára az apák is odaültek melléjük, és bekapcsolódtak az esti beszélgetésekbe. A program személyiség- és közösségformáló hatása óriási volt, és mikor véget ért, a résztvevő anyukák mindegyike élt a felkínált szakképzési lehetőségekkel: hárman alapfokú angoltanfolyamot is végeztek, négyen pedig érettségire készülnek” – mondta el lapunknak a mesekönyvolvasó csoportok egyik vezetője, Sárközi Beáta, amikor Bakson jártunk riporton.

A 2200 lelkes Csongrád megyei település rendelkezik a térség mondhatni egyetlen és legnagyobb cigány kolóniájával, mivel lakosainak egyharmada – óvodásainak 40 százaléka – cigány származású.

Baks, ahol 2006 óta folyamatosan működnek sikeres fejlesztési és felzárkóztatási programok, ritka erős közösségi összetartásáról, lakosainak békés együttéléséről, rendkívül alacsony bűnözési statisztikájáról híres, s mindebben óriási szerepe van a mindenkori független polgármesternek is. 2013-ban itt hallottunk először a Meséd programról, amelyet a lelkes helyiek az egyik leghatékonyabb felzárkóztatási programként emlegettek, és több ízben is megvalósítottak tízfős, zömében roma anyák csoportjaival.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!