hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétmillió menekült indulhat Európa felé
Súlyos belpolitikai és gazdasági válság az iraki Kurdisztánban

2016. 03. 17.
Az iraki regionális kurd autonómia forrong. Nem elég, hogy háborúban állnak az Iszlám Állammal, a menekültek száma pedig eléri a lakosság harmincöt százalékát, durva gazdasági válság is sújtja a lakosságot. És hogy mi köze ennek Európához? Többek között az, hogy újabb menekülthullám indulhat az öreg kontinens felé. Helyszíni riport.

A Dohuk városa mellett álló jazidi menekülttábor már nagyobb, mint a kisváros, amiről a nevét kapta. Több mint harminchétezer menekült él benne, főleg jazidi kurdok, akik még 2014-ben menekültek el az Iszlám Állam elől a Szindzsárhegységből.

Verőfényes tavaszi napsütésben állnak a fehér ENSZ-sátrak, amed-dig a szem ellát, amikor kiszállunk a kocsiból, és lövünk néhány fényképet. Nem tudunk sokáig időzni, várnak a kommunista gerillák a hegyekben, hogy átvigyenek magukkal Szíriába. Megyünk tovább. Platós terepjárók hosszú sora jön velünk szembe, ahogyan közeledünk az utolsó ellenőrzőponthoz a Szindzsár előtt. Éjjel-nappal menekülnek az emberek Szíriából: kurdok, arabok vegyesen.

Az utolsó ellenőrzőpont tulajdonképpen egy rozsdás acéllemezekből álló, kétirányú kapu. Fegyveres, golyóálló mellényes férfiak ellenőrzik a forgalmat. A kalasnyikovjuk csövével megkocogtatják az autók ablakát, így kérik el az ember papírjait. A gondjaink akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy nincs erbíli engedélyünk, hogy a Szindzsárba utazhassunk. Hiába kaptunk meg minden engedélyt Szulimáníjában, ez nem bizonyul elégségesnek. Visszafordítják az autónkat, hogy szerezzünk engedélyeket a „pesmerga minisztériumban”, Erbílben. A katonák a kocsira fogják a fegyvereiket, amíg kellő távolságba nem érünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!