hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapkodva haladók
A kormány bürokráciaellenes hadjárata

2016. 02. 11.
73 állami háttérintézményt olvasztanak be minisz­tériumokba vagy szüntetnek meg a Miniszterelnökség által levezényelt bürokráciacsökkentő program részeként. Egyelőre nem látni, hogy minek alapján szelektálnak olyan, gyakran komoly szakmai intézmények között, mint az OEP vagy az Élelmiszerbiztonsági Hivatal, miközben a KLIK-et biztosan meghagyják. A közigazgatás átszervezése jelentős létszámleépítéssel is járna, állítólag 100-150 ezer fővel csökkenne az államigazgatásban dolgozók száma 2018-ig.

Lázár János kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be két hete, hogy a február 10–12 közötti frakcióülésen döntenek majd arról, mi legyen 73 minisztériumi háttérintézménynek a sorsa. „A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak” – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot vagy a Szociális és Gyermek­védelmi Főigazgatóságot.

Lázár az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet, a közlekedési hatóságot, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt – igaz, ez utóbbiról minap már azt mondta, hogy meg kell szüntetni, mert csak visszatartja az uniós pénzeket a gazdáktól. Az, hogy egyáltalán milyen megfontolások alapján állították össze a 73 tagú listát, nem derült ki, pedig rendkívül heterogén szervezetekről van szó: „kádertemetőktől” kezdve nagy múltú szakmai szervezetekig, illetve hatósági feladatokat ellátó intézményekig széles a skála, de az is igaz, hogy bőven akadnak párhuzamosságok is a rendszerben.

A háttérintézményi rendszer felülvizsgálatára meglepő módon nem a decemberi kormányhatározat előtt, hanem utána kerül sor. Méghozzá elvileg úgy, hogy a Miniszterelnökség a csupán véleményezési joggal bíró minisztériumokkal egyeztet az intézmények sorsáról. Lázár szerint a cél a feladatkiszervezések megszüntetése, a közigazgatási rendszer „egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb működtetése”. Szerinte a versenyképességhez kevesebb bürokrácia, azaz „kevesebb bürokrata, kevesebb bürokratikus intézmény” kell, aminek része az e-közigazgatás évek óta tartó kialakítása is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!