hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan hat Izraelre a szíriai polgárháború?
Szomszédi viszonyok

2016. 02. 25.
Izrael nem részese a szíriai polgárháborúnak, és mindent meg is tesz, hogy távol maradjon tőle – az izraeli külügy és a hadsereg illetékesei egybehangzóan ezt mondták a zsidó állam meghívására Izraelben tartózkodó magyar újságíróknak. Van azonban két terület, amelyen Izraelt nagyon is érinti, ami a szomszédos országban folyik. Egyfelől Izrael évek óta ingyenes és világszínvonalú egészségügyi ellátásban részesíti a háború sok száz sérültjét; másrészt annak megelőzésére törekszik, hogy a Szíriában harcoló felek bármelyike veszélyeztesse a zsidó állam biztonságát.

Ami a humanitárius szerepvállalást illeti: az izraeli hadsereg 2013 februárjában döntött úgy, hogy megnyitja az Izraelt Szíriától elválasztó határt (amit az ENSZ a mai napig csak fegyverszüneti vonalként ismer el, ám a zsidó állam 1981 óta országhatárnak tart) hét súlyosan megsebesült szíriai állampolgár előtt. Az azóta eltelt három évben az izraeli egészségügy összesen közel 2000 szíriait részesített ellátásban, közülük mintegy 600 embert a galileai Safed városában található Ziv Egészségügyi Központban. A központban folyó munkáról a Hetek többször is írt (lásd: Kórház a határ szélén 2014 augusztus 15. és Küzdelem az ellenség életéért 2015. szeptember 18.).

A Ziv Egészségügyi Központ a 2006-os izraeli–libanoni háború óta kulcsszerepet tölt be a háborús sérültek kezelésében. Korábban a háborúban megsebesült izraeli katonákat látták el itt, majd 2013-tól a szomszédos Szíria poklából érkezett súlyos sérülteket kezelnek az intézményben.

A központ ortopéd sebészeti részlegét vezető Alexander Lerner az orosz Távol-Keleten, Vlagyivosztok környékén született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!