hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyetemes problémák
Hatékony bérrendezésre vár a felsőoktatás

Az alacsony bérek veszélyeztetik az egyetemi oktatók utánpótlását. A beígért 27 százalékos béremeléssel együtt sem fog egy adjunktus annyit keresni, mint hasonló kaliberű kollégája a közoktatásban. Ezek az aránytalanságok elvándorlást és minőségi problémákat idézhetnek elő a felsőoktatásban – hangzott el a Corvinus Egyetemen, a felsőoktatás helyzetéről rendezett konferencián, ahol a két legfontosabb téma a kancellári rendszer és az oktatók bérezése volt.

A 2014-ben bevezetett kancellári rendszer során az állami felsőfokú intézmények gazdasági irányítása a miniszterelnök által kinevezett kancellárok kezébe került, míg az oktatáskutatással kapcsolatos döntések a rektorok hatáskörében maradtak. Egyebek mellett ennek eddigi tapasztalatai voltak terítéken azon a konferencián, amit a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja (NFKK) rendezett a felsőoktatás helyzetéről.

Korábban nem minden felsőoktatási intézmény tudott élni a teljes körű önállósággal, ami eladósodásokhoz vezetett – azzal együtt, hogy a tömegessé vált felsőoktatás finanszírozása világszerte kihívást jelent. Így jutottunk el a kancellári rendszerhez, ami egy direkt fenntartói irányítást és kontrollt jelent, bár az átláthatóság megvalósítható lenne kevésbé direkt módszerekkel is – derült ki Kováts Gergely, a BCE NFKK adjunktusának előadásából, aki példaként a németországi egyetemeket hozta fel, ahol a gazdasági kancellárok nem a kormány megbízottai, kinevezésükben az érintett rektorok, szenátusok játszanak főszerepet, míg nálunk erre semmilyen ráhatásuk nincs. Ez rendkívüli módon meghatározza a bizalmi viszonyokat és a vezetői munka hatékonyságát is.

 „Nem lehet egységesen kezelni a rendszert, hiszen vannak jól működő intézmények, ahol a kancellári rendszer inkább problémákat eredményezett, és vannak, ahol segített” – fogalmazott Kováts Gergely, aki szerint ilyen mértékű központi beavatkozás csak krízishelyzetben lenne indokolt. Kettős vezetés esetén elengedhetetlen szerinte a megfelelő közvetítés, ez lehetne a konzisztóriumok szerepe, illetve a kiszámítható (jog)környezet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!