hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pokol diadalma
100 évvel ezelőtt indult meg a verduni vérszivattyú

2016. 03. 03.
Az első világháború legbrutálisabb ütközetének áldozatvállalásai a semmiért történtek: a harcot megindító németek 300 nappal később ugyanoda jutottak, ahonnan elindultak. A verduni csata mégis intésként szolgálhat a mai napig: a „felvilágosodás” kibontakozása és a technológiai fejlődés nem jelent biztosítékot a szörnyű pusztítások és az esztelen erőszakkal szemben.

„Semmi remény egy pár óra nyugalomra sem. Verdunben ez egyszerűen nem létezik. Bele vagyunk taposva a földbe, ami csak úgy elnyel bennünket, mi pedig ragaszkodunk hozzá, mert azt hisszük, így elkerülhetjük a halált, ami itt mindenütt ólálkodik.” Drámai sorok a világhírű francia festőtől, Fernand Légertől, aki egyszerű katonaként vett részt a verduni csata küzdelmeiben – egészen a gázmérgezéséig. Léger leírása jól érzékelteti, hogy éppen száz évvel ezelőtt, 1916-ban valami olyasmi történt a legjelentősebb francia hadszíntereken, amely a tények sorra vételével sem teljesen megragadható.

1916. február 21-én, reggel 7.12 perckor indult meg a világtörténelem leghosszabb csatája, a verdun-i ütközet. Az akkori brit miniszterelnök, Lloyd Georg – talán vigasztalásként, talán porhintésként – nyilatkozta később:„Verdun nemcsak Franciaországot, hanem az egész emberiséget is megmentette.” Valójában mi sem állt távolabb az igazságtól.

Milliók halála: statisztika

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!