hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valóságos virtualitás - Csúcstechnológiai trendek 2016-ban

2016. 01. 28.
VR-sisakok, személyszállító drónok és 3D nyomtatóval épült házak – csak néhány újdonság, amelyeket 2016-ra kitermelt a technológiai forradalom, és hamarosan mindennapjaink részévé válhatnak. Cikkünkben három fejlesztési terület legfrissebb trendjeit mutatjuk be.

2016-ban végre megérkezik az otthonainkba a virtuális valóság (Virtual Reality – VR). A számítógépek által kreált világokba VR-sisakokkal lehet majd belépni.

A sisakokban kisméretű, de nagy felbontású képernyők találhatóak, amelyeken keresztül alternatív világokba léphetünk át. Az eszközökben mozgásérzékelők találhatók, amelyek a fejünk minden apró mozdulatára változtatják a képernyőkön megjelenő tartalmat, így elképesztően realisztikusnak hat a sisakon belüli valóság. Sőt, olyan, a kezünkben tartható vagy ráhúzható további eszközöket is használhatunk, amelyekkel láthatjuk és használhatjuk is a végtagjainkat a virtuális térben. 

A VR-technológia nem újkeletű, már a ’80-as években is létezett kezdetleges formában. A ’90-es években pedig már mindenki a VR-ről beszélt, de a technológiai megvalósítások még nem voltak kielégítőek. Sokáig főként űrhajós- és pilótakiképzéseken, illetve építészeti stúdiókban és a katonaságnál alkalmazták. Húsz évet kellett várni, de idén több nagynevű cég is piacra dobja VR-sisakját (lásd keretes írásunkat). 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!