hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kész cirkusz
A rendkívüli mindig vonzó

2016. 02. 04.
Bár a mai fiatalok top „divatszakmái” között nem találjuk meg, világméretekben mégis nagy az érdeklődés az artista hivatás iránt. Arra, hogy milyen a modern cirkusz, kikből lesznek artisták és milyen karriert tudnak ma befutni, a január elején megrendezett 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon kerestük a választ.

A hagyományos, régi cirkusz követte a megszokott műsorrendet. Klasszikus műsorszámokat adtak elő egy cirkusz­épületben, poronddal, zenekarral, a lát­­vá­nyosságok képlete pedig leírható volt az artista + állatok + bohóc = cirkusz egyenlettel. Minden szerep­lőnek volt külön teendője: aki zsonglőr akart lenni, maradhatott zsonglőr egész pályafutása alatt. Azonban a társadalmi elvárásokra reagáló modern cirkuszban már nincsenek körülhatárolt szerepek, egy adott személynek nagyon sok mindent kell tudnia. Kevés olyan hely van ma már a világon, ahol a csak hagyományos cirkuszi műsorszá­mokkal tömegeket tudnak vonzani. Ennek egyszerű oka van: változik a világ, vele együtt a fiatalok, idősebbek ízlése, igénye. Azok a cirkuszok tudnak érvényesülni, és azok az igazgatók látják el jól a fel­ada­tukat, akik beenge­dik a külvilág, a mai kor hatását a po­rondra.

Nézze meg a cikkhez kapcsolódó videónkat!

„Az artisták és igazgatók egyaránt azt figyelik, hogy az emberek mire fogékonyak, mit szeretnek látni. Jól látható a mai pro­dukciókon a trendek hatása. Például megfigyelhető, hogy a fő slágerek nagyon hamar bekerülnek az artisták alá­festő zenéi közé, így nem volt meglepő fordulat, mikor a Gangnam Style a megjelenés után rövidesen felbukkant egy bohóc előadásában. De ilyen volt a mobiltelefon elterjedése is, rögtön beépült és nyomot hagyott a műsorszámokon” – mondja Szonday Szandra cirkusztörténet kutató, miközben átvesszük a jegyeket a hamarosan kezdődő előadásra. A Fővárosi Nagycirkusz épületében Szandra nem győzte mutogatni a cirkuszvilág magyar nagyjainak fényképeit a lépcső­fordulókban, és a nézelő­désünk során utunkba akadó világszinten elismert, idős cirkuszosokat, akik még mindig érdeklődéssel járnak az előadásokra, hogy felfedezhessék az új tehetségeket. E célból vett részt az előadáson több külföldi cirkusz­igazgató is. A fesztivál ugyanis egy lehetőség a világ több országából ideutazó fiatalok és persze a magyar tehetségek számára is, hiszen ha produkciójuk meg­tetszik valamelyik zsűritagnak, szerződéseket is köthetnek velük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!