hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így hat a hálapénz
Az angol beteg és a magyar egészségügy

2016. 01. 21.
A hálapénz megaláz, a hálapénz megoszt, konzerválja a korrupt rendszert. Hálapénz nélkül már összeomlott volna az egészségügy, voltaképpen a hálapénz működteti az ágazatot. Magyarországon mindkét álláspont igaz egyidejűleg. A baj csak az, hogy 25 évvel lemaradtunk a nyugati színvonaltól, ahol a beteg minden minőségi adatot megkap, mielőtt orvost vagy kórházat választ.

Héczey András háziorvos 40 év munka után 109 ezer forint nyugdíjat kap. Ma is aktív, ám a jelenlegi szabályozás nem kedvez a nyugdíj mellett dolgozóknak: „vagy lemondok a nyugdíjamról, vagy csak alacsony bérért dolgozhatok nyugdíjasként: ha ebből a két összegből kellene megélnem, éppen éhen halnék” – mondta Héczey a Heteknek. A nyolcadik kerületben dolgozó háziorvos sosem tagadta, hogy elfogad hálapénzt, noha az egészségügy legpusztítóbb jelenségének tartja a paraszolvenciát. Amikor – néhány évvel ezelőtt – nettó 155 ezer forint volt a fizetése, a hálapénzzel ezt meg tudta duplázni. E nélkül azonban képtelenség lenne kigazdálkodni akkora bevételt, ami fedezné az asszisztensek és saját megélhetését. Héczey arról is beszélt, hogy pályája kezdetén, 1975-ben még visszautasította a hálapénzt, ám idővel rájött, hogy ha nem fogadja el, akkor azt a betegek és a kollégák sem értik. Ezzel együtt hangsúlyozta, mindig arra törekedett, hogy a betegek úgy érezzék, hogy soha nem kell fizetniük semmiért.

A háziorvos szerint a Kádár-rendszerben az egészségügy általánosságban véve lényegesen igazságosabb volt, hiszen csak egy VIP-kórház – a Kútvölgyi úti – létezett, egyébként mindenki számára elérhető volt ugyanaz a szintű ellátás. „A jelenlegi egészségügyi modell – azzal együtt, hogy technikai értelemben sokat fejlődött – sokkal tisztességtelenebb. A hálapénz az egészségügy mételye, ugyanakkor hozzájárul a rendszer működéséhez is. Ha azt mondanánk, hogy a hálapénz az egészségügy motorja, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy itt egy 12 hengeres motorról beszélünk, amiből már csak négy henger működik” – mondta Héczey András.

A legfrissebb szabályozás szerint nem büntetik a hálapénz elfogadását. „Régóta zajlik ez a húzd meg, ereszd meg! játék a hálapénzzel, ám ez megosztja az egészségügyi társadalmat, és szembeállítja a betegeket az egészségügyi dolgozókkal” – állítja a háziorvos. Szerinte fontos és támogatandó, hogy elindult a hálapénzellenes mozgalom, de önmagában ez nem lesz sikeres, mivel a hála­pénzből igazán sokat kereső orvos réteg hihetetlen nagy lobbierővel bír, és kapcsolati tőkéje függetleníti a különféle színezetű kormányoktól. „Egyféleképpen lehet rendet tenni: az elvégzett munka árát tételesen meg kell fizetni, és ezzel egyidejűleg drákói eszközökkel be kell tiltani a hálapénzt. Ha a kettőt egyszerre lépik meg, akkor működni fog” – vélekedik Héczey András.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!