hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyereknevelés és becsvágy
Miért keresnek kevesebbet a női jogászok Amerikában?

2016. 01. 21.
A férfiak és nők bérezési különbsége lassan már unalomig ismert téma az Egyesült Államokban is. Egy friss tanulmány viszont alapjaiban kérdőjelezi meg a probléma valóságát. Legalábbis a jogászok körében – tudósított a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Habár a demokraták az USA-ban már zászlajukra is tűz­ték ennek a „tűrhetetlen” állapotnak a felszámolását, Barack Obama elnök úgy nyilatkozott: „Egy nőnek kereken három hónappal kell többet dolgoznia, hogy annyit keressen, mint a férfiak. Ez nem fair, olyan, mintha a nőknek hat mérfölddel tovább tartana a maratoni futóverseny.” Nem véletlen, hogy 2016 januárjától Kaliforniában már be is vezettek egy törvényt, amely a munkaadókat szigorúan kötelezi az azonos mértékű fizetések megadására.

Nem olyan rég vált ismertté az az idevágó történet is, miszerint az Oscar-díjas színésznő, Jennifer Lawrence (25) az Amerikai botrány című filmben elvállalt szerepéért kevesebb pénzt kapott, mint a mozi másik két férfi sztárja, Bradley Cooper (41) és Christopher Bale (42). Az egyébként a demokratákat támogató Lawrence blogjában annyit írt a problémáról, hogy a „férfias” bátorsága nem volt elegendő az anyagi feltételekről szóló tárgyalások során.

Még érdekesebb viszont az a nemrég éppen az Egyesült Államokban megjelent tanulmány, amely alap­ve­tően kérdőjelezi meg a nők és a férfiak közötti diszkrimináció létezését. Ugyan számos felmérés igyekezett megalapozni a nők hátrányos megkülönböztetését a munkaerőpiacon, az adatok arányos összevetése általában igen nehéznek bizonyult. Különösen, ami a teljesítmények összemérését illeti. Érdekes módon két kutatónő, Ghazala Azmat (London School of Economics) és Rosa Ferrer (Universitat Pompeau Barcelona) jutott arra a következtetésre, hogy a nők és a férfiak közötti különbségek a fizetések terén márpedig igenis döntően a teljesítménykülönbségekre vezethetőek vissza. Vizsgálatuk eredményei szerint a nemi különbségtétel lényegében nem jelentős.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!