hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Máshogy volt a honfoglalás
Interjú Sudár Balázs turkológussal

2015. 04. 09.
A Magyar Tudományos Akadémia egy olyan könyvvel lepte meg a közvéleményt a múlt év végén, amely honfoglaló eleinket térben és időben is máshova helyezi, mint az elmúlt ötven év tankönyvi leckéi. Sudár Balázs, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője szerint ők csupán a legfrissebb kutatási eredményeket publikálták ismeretterjesztő sorozatuk első kötetében, és a folytatás is legalább annyi kuriózumot tartogat a témára irányuló és egyre erősödő társadalmi érdeklődés kielégítésére.

Miért volt szüksége az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának őstörténeti témacsoportra? Korábban nem zajlottak erre az időszakra vonatkozó kutatások? Önök teljesen új felfogást képviselnek, vagy építenek az eddig bevett eredetmagyarázatra?

– 2012-es megalakulásunk előtt nem volt szervezett formája a magyar őstörténet kutatásának, ami azért probléma, mert ez egy több tudományágat is magába foglaló témakör. Valamennyi illetékes tudomány forrásanyagát figyelembe kell venni és összegezni ahhoz, hogy érdemi eredményt tudjunk felmutatni. Természetesen előttünk is nagyon komoly munka zajlott ezen a téren, de jobbára egymástól elszigetelten, személyekhez vagy intézményekhez kötődően. Mivel a tudomány folyamatosan fejlődik, az új leletek fényében mindig újra kell gondolni a munka bizonyos területeit, és sajnos a mi esetünkben ritkán fordul elő olyan forráscsoport, amely alapjaiban rázná meg ezt a diszciplínát. Az őstörténet-kutatásnak nagy bánata, hogy a honfoglalás előtti időszakból nem nagyon voltak régészeti leleteink, az elmúlt 6-7 évben azonban hatalmasat léptünk előre. Kiderült, hogy Ukrajnában és orosz területeken is erőteljesen magyar-gyanús lelőhelyek vannak. Ezekre helyi kutatók hívták fel a figyelmünket, és így csatlakoztunk ahhoz a sztyeppei magyar jelenléttel foglalkozó konferenciasorozathoz, amely ukrán kezdeményezésre jött létre.

Ez az elmúlt időszakban előkerült forráscsoport mennyiben helyezi új megvilágításba eddigi ismereteinket a magyar őstörténetről? Tíz év múlva mást tanulnak majd a diákok a történelemkönyvekből, mint a mostaniak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!