hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így működtek a kommunista titkosszolgálat társadalmi kapcsolatai
Behálózva

2015. 04. 09.
A Hetek a közállapotok egyik rákfenéjének tartja a pártállami titkosszolgálatok hatalomátmentését a demokráciába. Ezért is közlünk rendszeresen a témához kapcsolódó tényfeltáró anyagokat, interjúkat. Ebbe a sorba illeszkedik mostani cikkünk is, ám bizonyos szempontból ez mégis egyedülálló. Ugyanis egy 1983-ban írt,  szigorúan titkos minősítésű állambiztonsági tankönyv képezi az alapját; most tehát a hatalomgyakorlók szemszögéből kaphatunk bepillantást a diktatúra mindennapjai mögött meghúzódó árnyékvilágba. Megtudhatjuk, hogyan épült fel a kommunista hírszerzés, azon belül is az úgynevezett hálózaton kívüli kapcsolatok rendszere.

Borsányi Imre rendőr ezredes és Vértes János A hálózaton kívüli kapcsolatok helye, szerepe és jelentősége a hírszerző munkában című könyvének titkos minősítését 2003-ra feloldották.

A szerzők, tömegkapcsolatait és minőségét tekintve, két nagy csoportra osztották a hírszerzést:

1) hálózati kapcsolatok; beleértve a hazai és külföldi ügynökséget, titkos munkatársakat, titkos megbízottakat, azaz a hálózat egészét;
2) hálózaton kívüli kapcsolatok (HKK); akikkel a hírszerző szerveknek nincs ugyan szervezetszerű együtt-működése, mégis rendkívül fontos szerepet töltenek be a hírszerzésre háruló feladatok végrehajtásában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!