hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamarosan megszülethet a szupercsecsemő
A jövő géntechnológiája és a tökéletes ember

2015. 04. 09.
Szupererős csontok, ellenállás az összes betegséggel szemben és felturbózott intellektuális képességek – a technikai eszközök elvileg már ma is lehetővé tennék, hogy genetikailag megtervezett újszülöttek jöjjenek világra. A tudományos világ egyelőre etikai szempontok miatt visszafogja magát, ám kérdés, hogy a lehetőségek tárházát látva az emberiség meddig bír ellenállni a kísértésnek. Az első szupercsecsemő akár egy-két évtizeden belül megszülethet.

A tökéletes csecsemő megszerkesztése címmel jelent meg egy írás az MIT Technology Review weboldalán. A The Independent pedig arról ír, hogy amerikai tudósok emberi petesejteket próbálnak genetikailag módosítani. A csíravonal – vagyis embriók, petesejt és hím­ivarsejt – genetikai módosításának lehetősége elméleti síkon már többször felmerült, azonban egy hatékony genomszerkesztő technika széles körű terjedése újra az élettudományi kutatások középpontjába emelte ezt a kérdést. Az úgynevezett CRISPR módszer három éve robbant be a molekuláris biológia világába. A rendszer segítségével nagyon precízen lehet géneket – köztük emberi géneket is – szerkeszteni. Nagyon leegyszerűsítve: a rendszer egy programozható molekuláris olló, amelynek segítségével tetszőleges szakaszokat lehet kivágni a DNS-ből és azok he­lyére más DNS-szakaszokat lehet beilleszteni.

A CRISPR technológia annyira precíz, hogy sokan a génterápia új módszerének tartják. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az orvosok közvetlenül a hibás gént javítják ki a páciens sejtjeiben. Jelenleg a génterápiát olyan esetekben használják, ahol a probléma egy bizonyos gén hibájához kötődik (például cisztás fibrózis, sarlósejtes vérszegénység vagy a súlyos kombinált immundefektus). Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg engedélyezett és kipróbálás alatt lévő terápiás módszerek csak a testi sejteket érintik.

Ugyanakkor a technológia elvileg lehetőséget ad arra is, hogy a génmódosítást a csíravonal sejtjein végezzék el – ebben az esetben a változtatás a születendő utódban jelentkezik. Elővigyázatosságból és etikai megfontolásokból számos országban tiltott a csíravonalon végzendő génterápia, emellett a tudományos körök is egyhangúlag állítják, hogy túl veszé­lyes lenne végrehajtani. Európában az emberi jogokról és biomedicináról szóló egyezmény is kifejezetten tiltja az olyan beavatkozásokat, amelyek célja a leszármazottak genetikai állományának megváltoztatása. Ezek a szabályozások azonban akkor történtek, amikor még nem volt lehetőség a csíravonal precíziós szerkesztésére. Ráadásul a szigorú európai szabályozás ellenére az Egyesült Királyságban idén februárban mégis engedélyezték a „háromszülős” gyerekek létrehozását. És tegyük hozzá azt is, hogy az USA-ban semmiféle szövetségi szintű szabályozás nem vonatkozik erre a területre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!