hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az érzelmek logikája
Hogyan befolyásolja gondolkodásunkat a lelkiállapotunk?

2015. 03. 20.
 Mérő László matematikus-pszichológus könyvének címe – Az érzelmek logikája – már önmagában is paradoxnak tűnik, hiszen gondolkodásunktól alapvetően idegen, hogy bármiféle kapcsolatot feltételezzünk az érzelmek és a logika közt. Számos pszichológiai kísérlet bizonyítja azonban, hogy ez a különösnek tűnő kapcsolat igenis fennáll, s érzelmeink jelentős mértékben befolyásolhatják a színtisztán racionálisnak vélt döntéseinket is. Az Inspiráció Műhely szervezésében megrendezett előadáson Mérő László számos érdekfeszítő példán keresztül igyekezett szemléltetni, hogyan is működik az érzelmek logikája.

Az érzelmek és a gondolkodás kapcsolata ősidők óta foglalkoztatja a filozófusokat, ám többnyire azt feltételezték, hogy e kettő kizárja egymást. Platón például úgy gondolta, hogy az érzelmek egész egyszerűen ellehetetlenítik a tiszta, logikus döntéshozatalt, vagyis szétzilálják gondolkodásunkat. E nézetében osztozott később többek közt Freud is, aki úgy vélte, hogy az érzelmek primitívebb, állatiasabb viselkedést eredményeznek, vagyis a magasabb rendű, humán gondolkodással nemigen hozhatók kapcsolatba.

Kissé másképp gondolkodott erről Pascal, szerinte „a szívnek megvannak a maga indokai, amelyeket az indokló értelem nem ismer”. Hozzá hasonlóan Descartes is azon az állásponton volt, hogy mivel a test és lélek teljesen különálló rendszerek az emberben, az érzelmek (testi vonatkozásaik miatt), ha nem is gátjai a logikus gondolkodásnak, mindenesetre függetlenek attól.

A 19. század második felében azonban William James amerikai pszichológus merőben új és igen meghökkentő elgondolással állt elő: azt állította, hogy egy erős érzelemről hagymahéjakként lehántva az azt kísérő testi változásokat (például izzadás, a szívdobogás felgyorsulása vagy lelassulása) semmi sem marad az érzelemből. Más szóval az érzelmek nem a külvilág ingereinek eredményeképpen jönnek létre, hanem az ezek által kiváltott zsigeri reakciók hatására. Tehát nem azért futunk el egy ránk rontó medve elől, mert megijedünk, hanem mert a testünkben végbemenő változások következtében menekülhetnékünk támad.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!