hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanulj, vagy lecsúszol!
Minden harmadik magyarnak csak általános iskolai végzettsége van

2015. 02. 12.
A magyar társadalom osztályszerkezete az utóbbi 10-12 évben tovább torzult. Továbbra sem alakult ki egy meghatározó súlyú középosztály, sőt inkább csökkent a középréteg aránya. Ellenben nőtt a legalsó, szakképzetlenekből álló osztály létszáma, ráadásul a társadalomnak ez az egyharmada kirekesztődik a munkaerőpiacról és a társadalomból. A Tárki elemzői szerint az ország gazdasági lemaradásának ez az egyik fő okozója, a jelenlegi oktatás- és foglalkoztatáspolitika pedig még rá is erősít erre a negatív tendenciára.

A Társadalmi riport 2014 tanulmánykötet legfontosabb üzenete egyrészt a lecsúszás, a magyar társadalom szerkezetének egyre erőteljesebb torzulása, másrészt az unortodox gazdaságpolitika, a túlzott állami beavatkozás kétes hatása a magyar gazdaság versenyképességére nézve. Ugyan máshol is tesznek ilyen lépéseket, de a közgazdászok szerint, ha ezeket a válságkezelő eszközöket állandósítja a kormány, akkor a mostani fellendülés nem lesz tartós.

A gazdasági fellendülést a társadalmi egyenlőtlenségek is lefékezik, de a szegénységnél is nagyobb problémának tartják a kutatók a magyar társadalom szerkezetének torzultságát, az erős középosztály hiányát. A rendszerváltás idején még mindenki abban bízott, hogy kialakul egy mind szélesebb középréteg, de nem így történt. A 2001–2012 közti időszakot sem egy erőteljes középosztályosodás, hanem a szakképzetlen réteg növekedése jellemezte. Nagyon alacsony a középrétegek, különösen a felső középrétegek aránya, és óriási a szakképzetlen réteg, amely kiszorul a közoktatásból és a munkaerőpiacról is, így nemcsak jövedelmileg, hanem más szempontból is kirekesztett, „underclass” osztályt alkot.

A szociológusok szerint a magyar társadalomban meghatározó ereje van a foglalkozások szerinti tagozódásnak. A foglalkozás mellett a jövedelmet, az iskolázottságot és a háztartás felszereltségét – digitális eszközök, internet stb. – veszik górcső alá, öt osztályra bontva a társadalmat. A vizsgált szempontok alapján a felső középosztály, a középosztály, a leszakadók, a munkásosztály, valamint a szakképzetlenek, más néven depriváltak egy társadalmi hierarchiát is megjelenítenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!