hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A főnáci tartja a szombatot
Helyszíni riport Donyeckből

2015. 02. 12.
Debalcevóért átfogó hadműveletet indított az oroszpárti Donyecki Népköztársaság hadserege, a város polgári lakosságát evakuálták. Dörögnek az ágyúk mindkét oldalon, a becsapódáskor megremeg a föld. A folyamatos ágyúzástól megvadul ember és állat. Helyszíni riport.

Erősen hull a hó Donyeck megyében. Az autóutakon hamar jéggé gyűrik a vonuló páncélozott csapatszállítók, harckocsik. Nyolc órán keresztül utaztunk Kijevből, mire Kramatorszkhoz, az ukrán–orosz fronthoz értünk. A kocsi folyamatosan csúszkált a jégen. Az utolsó ötven kilométeren teljes sötétségben mentünk, csak a reflektor lámpái mutatták az út két oldalán az elmúlt év pusztítását, a golyótűz által félbetépett fákat, kiégett járműveket az árokban. Az utolsó ellenőrzőpont Kramatorszk előtt teljes sötétségben állt. Ha kísérőnk, az ukrán reguláris hadsereg kárpátaljai magyar tisztje nem tudta volna, hogy ott van, a kocsi darabokra tört volna az útra keresztben kitett beton tankcsapdákon. „Bob bácsi” azonban tudta, hogy jön a „csekkpont”, így lassított. Kísérőnknek persze van rendes neve is, de jobbnak látta, ha más néven hivatkozunk rá, mivel konkrét katonai hadműveletekben vesz részt. Még a Krím félsziget orosz megszállásakor ismerkedtünk össze.

Szóval, Bob bácsi lassított, egy pillanatra teljes sötétségben álltunk, amikor felkapcsolódott két páncélozott csapatszállító reflektora. A páncélosok tetejéről 50 kaliberes géppuskák csöve fordult az autónk felé, tíz terepszínű ruhás kommandós pedig már körbe is zárta a kocsit.

A kommandósok vezetője, egy vörös hajú, vörös szakállú és angolul tűrhetően beszélő fiatalember a „saját biztonságunk érdekében” beültetett egy páncélozott furgonba, így vittek el a Hotel Kramatorszkhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!