hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terminátor üzemmód
Az egyiptomi hadművelet fájdalmas következményei

2014. 11. 06.
Október 24-én a Sínai-félszigeten két támadás során dzsihádista fegyveresek 33 egyiptomi katonát gyilkoltak meg. El-Kharaba környékén egyszerre mészároltak le harminc kiskatonát, míg hármat kocsikba rejtett bombákkal öltek meg az Árisba vezető ellenőrzőpontnál. A kormányzati válasz sem késlekedett sokáig: három hónapos statáriumot vezettek be, és megkezdték az ütközőzóna kialakítását a Gázai övezet körül.

A támadás másnapján két palesztin barátommal is hosszasan cseteltem a Facebookon. Abdel Halim Al-Ánzi, kétgyermekes újságíró kollégám és egyetemista barátunk, Marúan Lodsz arra kértek, hogy ha tudok, segítsek nekik és családjuknak Egyiptomba jutni. Pontosan tudták, mi fog következni az elkövetkezendő hónapokban, érezni lehetett a kétségbeesésüket még a számítógépen keresztül is. Benzin-, gáz-, élelmiszerhiány vár a palesztinokra a Gázai övezetben, ez nyilvánvaló. Az egyiptomi hadművelettel ugyanis bezárul az olló az övezet körül, és a jelek szerint a kairói kormány, élén a volt katonai hírszerzés veze­tőjéből az ország elnökévé avanzsált Abdel Fatáh ász-Sziszivel komolyan gondolja, hogy leválasztja Gázát az egyiptomi köldökzsinórról. E sorok írásakor is egyiptomi felségjelzésű Apache helikopterek rakétáznak porig beduin falvakat a térségben, míg a kettévágott Rafah falu egyiptomi oldalán sorra robbantják fel a határ melletti családi házakat, hogy elkészüljön az ütközőzóna és egy alagút se tudjon funkcionálni.

A katonai vezérkar már kész tervvel állt elő: árkokat fognak ásni a frissen robbantott ütközőzónában, melyet vízzel töltenek fel. Ez bármilyen alagútásást lehetetlenné fog tenni. Pontos hírekkel azonban az égvilágon senki sem tud szolgálni. 2013 nyara óta, amikor Ász-Sziszi katonai puccsal átvette a hatalmat, a sajtót nem engedik le a sínai határvidékre. A Hetek tudósítója jó pár helyi beduin törzsfőt is ismer a térségben, egy ideig tudtam is tartani a kapcsolatot velük, innen vannak információim arról, milyen titkos háború is zajlik a Sínai-félszigeten. Egy hete azonban mind a telefonok, mind az internet elnémult az Áris-Sheik Zuvájed-Rafah háromszögben. Egyedül az egyiptomi hadsereg propagandagépezetén keresztül érkeznek a hírek. Azok meg olyanok is. Az biztos, hogy az elnök több hadosztályt is a határhoz irányított, mert erről beszámolt az egyiptomi sajtó, a palesztin oldalról pedig dokumentálták mekkora pusztítást végzett a hadsereg a határ másik oldalán.

Terminátor üzemmód

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!