hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyi a polcon
„Erkölcsi mélyponton vagyunk, az ország kezd egy temetővé válni”

2014. 08. 05.
Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a temetkezési szokások. Míg korábban ritkaságszámba ment az urnás temetés, addig ma már megközelítőleg minden második szertartásnál a hamvasztást választják, és többségében hazaviszik az urnákat, amelyek sorsa innentől nem követhető nyomon. Ezek növekvő száma miatt belátható időn belül tízezres nagyságrendben lesznek urnák a családok birtokában, és az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan teljesen eltűnnek a hagyományos temetkezési módok. A hozzátartozók szerint a temetők fenntartói egyre magasabbra srófolják az árakat, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) viszont úgy gondolja, hogy a hamvak hazaszállításával sérül a nyilvántartás és kegyeletsértés is történik, amit az egyre szaporodó hajmeresztő történetek is alátámasztanak.

2003-tól érzékelhetően megnőtt a hazavitt urnák száma, amelynek okai bizonyíthatóan a családok szociális helyzetére vezethetőek vissza – nyilatkozta lapunknak Puskás Béla, a Dél-Dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke. Elmondása szerint az elmúlt évi százharmincezer temetés körülbelül fele volt hamvasztás. Alternatív megoldásként a hozzátartozók a hamvakat belátásuk szerint helyezhetik el lakásukban, vagy szétszórhatják a saját kertjükben, folyókban, tavakban, ám valamennyi módszerrel kapcsolatban történt már felelőtlenség, emberi mulasztás. Ma már a koporsós temetések töredékéért lehet hivatalosan engedélyezett hajós temetéseket rendezni, melynek során a só-urnában lévő hamvak – törvényi előírásokban foglaltaknak megfelelő – vízre helyezése történik a folyó egy kijelölt szakaszán. Sokan azonban egyszerűen csak beledobják az urnát a vízbe, hogy ne kelljen kifizetni az ezzel járó átlagosan hetvenezer forintos költséget. A hamvak aztán szerkezetüknél fogva gyorsan kicsapódnak a partra, ahol a fürdőzők embertársaik földi maradványaival érintkezhetnek.

Bár ezzel a megoldással legalább elkerülik azt, hogy a szél visszafújja a gyászolókra a hamvakat – teszi hozzá az elnök úr felidézve, hogy néhány évvel ezelőtt egy vadász hamvait adták ki a családnak, akik egy közeli erdő megjelölt pontján szórták ki azt. Pár hét múlva a feleség rokona arra kérte őket, hogy szedjék össze, ami még megmaradt a földön, és helyezzék el a temető kolumbáriumában, mert a család azóta is a hamvak méltó helyéről vitatkozik. Kaposváron pedig a fiatal anyuka hamvait tárolta a család nappalijuk szekrénypolcán, a két serdülőkorú gyermek pedig egész nap az urna előtt sírt, mert nem tudták feldolgozni a történteket. A szakember szerint a gyászt akkor lehet csak lelkileg feldolgozni, ha a család fizikálisan is eltávolodik az elhunyttól.

Temető a lakásból

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!