hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a határon
Terrorellenes akció oroszbarát ukrán szakadárok ellen

2014. 05. 01.
Április 12-én az ügyvivő ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov bejelentette, hogy a kijevi kormányzat egy átfogó terrorellenes akcióba kezd a hadsereg bevetésével az oroszpárti szakadárok ellen, akik fegyveresen szálltak meg több közintézményt Kelet- és Dél-Ukrajnában. Az akció első körben nem járt sikerrel, és miután két ukrán politikus agyonkínzott holttestét megtalálták a hatóságok, az elnök elrendelte az újrakezdést.

„Figyelj, ha a magyar Jobbik nem fogja be a pofáját azonnal, az álvezetői hamarosan koporsóban fognak feküdni. Ti srácok Magyarországon, ezen dolgoztok (az ukrán nacionalisták provokálásán – a szerk.). Mi nem az SS, nem a hírszerzés vagyunk, egyszerűen az embereink sokkal keményebbek” – kezdi Mikháil, a Právíj Szektor aktivistája a Facebookon, amikor arra kérem, hogy kössön össze egy aktivistájukkal a szeperatisták által irányított valamelyik keleti városban, hogy telefoninterjút készíthessünk a politikai helyzetről. Hosszasan győzködöm arról, hogy sem a Hetek, sem a magyar kormány nem foglal el kritikátlan oroszbarát pozíciót a közvélemény előtt, de nehezen meggyőzhető.

Az orosz média, beleértve a Russia Todayt is, ugyanis előszeretettel tudósít a magyar szélsőjobb kiállásáról Oroszország mellett, melyet minden Jobbik-közeli fórumon megtalálhatunk. A Jobbik „független” képviselőt is küldött a Krímbe Kovács Béla EP-képviselő személyében, aki szerint a felségjelzés nélküli, orosz fegyveresek által megszállt félszigeten történt – burkoltan az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló – népszavazás nem sértett nemzetközi jogot. Szimpátiatüntetések szerveződnek a szélsőjobb részéről, van oroszbarát Facebook-csoport is (Kiállunk Oroszország mellett közösség), ahol a putyini médiagépezet minden híre szinte azonnal megjelenik magyar fordításban.

A kuruc.info már „zsidóbarátként”, illetve „zsidóbérencként” nyilatkozik az ukrán szélsőjobboldali szervezetről, de még a magyar neonácik által szerkesztett hidfo.net is fasisztázza és nácizza őket, nem is beszélve arról, hogy a Pax Hungarica Mozgalom vezetője, Domokos Endre János is adott interjút a Russia Todaynek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!