hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarok és sikeresek
Összefogtak a hazai startupok „nagy öregjei”

2013. 12. 05.
Mostanában egyre többet hallani róluk itthon is: Prezi, Ustream, LogMeIn. Egy-két évvel a válság előtt alakult, információs technológiával foglalkozó cégek, amelyek egyetlen ötlet fejlesztésére jöttek létre, és ma dollármilliókat érő világcégeknek számítanak. Alapítóik egytől-egyig magyar fiatalok. Irodáik Budapesten és a világ számtalan pontján megtalálhatóak. Bridge Budapest néven most létrehoztak egy saját maguk által finanszírozott nonprofit egyesületet, hogy a sikertörténetük minél szélesebb körben történő megismertetésével pozitív változásokhoz járuljanak hozzá Magyarországon. Bridge Generáció címmel ezen a héten kerül a könyvesboltokba a történetüket és egy kis startup alapismereteket is tartalmazó könyv.

Kicsit szokatlan módja ez hazánkban a vállalkozások támogatásának, de talán annál hatékonyabb. Ahogy a sokat idézett mondás tartja: nem halat, hanem hálót. A Bridge Budapest alapítói saját történetükkel, tapasztalataikkal ösztönzik a fiatalokat, hogy rengeteg munkával és némi szerencsével Magyarországon is lehet nemzetközi mércével mérhető sikert elérni. Mint mondják, nem is gondolnánk, mennyi lehetőség vesz körül bennünket. Minderről Pistyur Veronikával, az egyesület ügyvezetőjével beszélgettünk a Prezi budapesti irodájában.

Az irodával kapcsolatban itt kell megemlítenünk, hogy a startupok a munkahelyi kultúrában is valami újszerűt hoztak. Nincs kötött munkaidő, nem muszáj a munkahelyen folyamatosan bent lenni, ugyanakkor mindenki tudja a feladatát, amivel határidőre végezni is szokott. Ha azonban a dolgozó úgy dönt, hogy befárad a munkahelyére, akkor ott „all inclusive” ellátás várja: reggeli, ebéd és vacsora. Pontosabban permanens étkezés ingyen. Jöhet férj, feleség, gyermek is – szintén ingyen. A hétvége természetesen szabad. A fizetés pont annyi – se több, se kevesebb –, hogy a munkavállalónak nem kell a fizetésén gondolkodnia. A Prezi budapesti irodájában 120 dolgozó élvezi ezeket a körülményeket. Az egyesület ügyvezetője arra a kérdésre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy ha mindent leírunk, tömött sorokban jönnek majd az emberek, hogy itt szeretnének dolgozni, nevetve megnyugtat: a HR-osztály majd megoldja. Na jó, ide amúgy sem lehet csak úgy az utcáról besétálni – kételkedik tovább az ember. Pedig dehogynem! Bizonyos tehetségre, tudásra természetesen szükség van, de nem a diploma számít. Ide nem klasszikus CV-kel jönnek az emberek. Nem árt, ha ért a szakmájához, de a szenvedély és a motiváció fontosabb. Sőt az sem baj, ha nem húszéves, hanem mondjuk kétszer annyi. Beszélgetésünk közben lép be a cég bisztrójába egy ötvenesforma hölgy, aki két hete állt munkába. Ő Chicagóból jött, de a világ 25 országából dolgoznak még itt emberek.

Mindhárom startupra jellemző, hogy a világ legjobb fejlesztőmérnökeiért is versenyben vannak. Mindemellett gondot fordítanak a fiatal tehetségek felkarolására is: a világ minden tájáról fogadnak ösztöndíjasokat a budapesti irodáikba, de tehetséges magyar fiataloknak (egyetemistáknak, frissen végzetteknek) is biztosítanak lehetőséget arra, hogy az amerikai képviseleteiken 1-2 hónapot munkával töltsenek, inspirációt, tapasztalatot szerezzenek a startupok működéséről, munkakultúrájáról. Ahogy azt Pistyur Veronika megjegyezte: nem mindenkinek kell startupot alapítania, de fontosnak tartják, hogy minél többen megismerjék ezt az opciót is. Ha nem is lesz az illetőből vállalkozó, később alkalmazottként is máshogy fog hozzáállni a feladatokhoz. Nem tartja elfogadhatónak, hogy ma a fiatalok két lehetőséget látnak csak maguk előtt: elmenni innen végleg, vagy itthon tengődni valahogy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!