hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a halál után
Beszélgetés Flaisz Endre missziós lelkésszel a véráztatta Ruanda felemelkedéséről

2013. 12. 05.
Alig két évtizeddel az országot romba döntő brutális népirtás után Ruanda működőképes, sőt dinamikusan fejlődik. Mindez nem választható el attól a ténytől, hogy a 15 milliós afrikai ország lakói nem kendőzték el a múltat, a felelősöket igyekeztek megbüntetni, miközben előre- tekintettek, és a megbékélésre, egymás tiszteletére tették a hangsúlyt. Minderről Flaisz Endrével, a Hit Gyülekezete missziós lelkészével beszélgettünk, aki munkatársával, Lőrincz Péterrel másfél hetet töltött Ruandában, az ottani Church of Faith, vagyis „Hit Gyülekezete” meghívására.

Ruandáról legtöbben az 1994-ben történt népirtás kapcsán, illetve az ezt feldolgozó Hotel Ruanda című filmből hallottunk. Mi volt a benyomása, miként tudja ez az ország feldolgozni, hogy a polgárháborúban négy hónap alatt több mint egymillió embert megöltek, és további 200 ezret megerőszakoltak, megcsonkítottak, illetve megkínoztak?

– A trauma feldolgozása jelenleg is tart. Ebben az jelentett nagy áttörést, hogy a 19 évvel ezelőtt történtek után törvényben írták elő az úgynevezett gacsacsa intézményének bevezetését. Ez tulajdonképpen helyi népbíróságok felállítását jelentette: a közösségek tagjai előkeresték a közöttük fellelhető felelősöket, majd a falu vezetői előtt a saját történeteik alapján közösen állították össze a vádiratot – gyakorlatilag elmondták, hogy te ezt, meg azt csináltad, ezért vagy bűnös. Az általam látott képek és filmek tanúsága szerint a vádlottak is lehetőséget kaptak a védekezésre, gyakorlatilag egy nyílt vita alakult ki. Akinek a felelősségét megállapították, azt gyilkosság esetén a fővárosban, Kigaliban lévő börtönbe csukták, károkozás esetén pedig kötelezték a károk megtérítésére. Ezen kívül voltak magasabb szintű bíróságok is, ahol a bonyolultabb eseteket vizsgálták ki.

Bár számos elkövető külföldre menekült, alapvetően megtörtént a felelősségre vonás, a múlttal történő szembenézés, ami jó alapot szolgáltat a lelki gyógyuláshoz. Ha az emberek nem is nyerték vissza legyilkolt szüleiket, testvéreiket, rokonaikat, kaptak némi elégtételt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!