hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy európai rezsiháború
Orbánt másolják a brit politikusok?

2013. 12. 05.
Egész Európában rájár a rúd az energiaszolgáltatókra, akiket nemcsak nálunk állítanak be a nép kíméletlen kizsákmányolóinak a politikusok. Nagy-Britanniá-ban már kilátásba helyezték az árak befagyasztását, miután az energiaszektor 8 százalékos átlagos áremelést jelentett be. Mindez azért is érdekes, mert eközben az energia világpiaci ára jelentősen csökkent.

Ed Miliband munkáspárti vezető és David Cameron brit miniszterelnök között az elmúlt héten nyilvános párbaj alakult ki a brit médiában az energiaárakkal kapcsolatosan. Nemrég ugyanis a „Big Six”, azaz a hat legnagyobb energiaszolgáltató (British Gas, EDF, E.ON, npower, Scottish- Power és az SSE) átlagosan 8 százalékos áremelést jelentett be. A munkáspárt vezetője azonnal rávetette magát a témára, és múlt pénteken bejelentette, hogy „újra kell indítani a szétforgácsolódott energiapiacot”, egyszerűbbé kell tenni a számlákat, hogy a köznép is megértse az árazási módszert, és mindezek mellett 2015-től húsz hónapra befagyasztaná az energiaárakat. Sőt, megvádolta David Cameront azzal, hogy a háttérben lepaktált a nagy energiacégekkel, amelyek egyre emelik az áraikat, annak ellenére, hogy Cameron egyik választási ígérete volt az energiaárak csökkentése. A brit kormány is bejelentette, hogy éves szinten 50 fonttal fog csökkenni átlagban a háztartások energiaköltsége, és minden új háznál 1000 font támogatást kaphatnak azok, akik megfelelően szigetelnek, dupla üvegezést építenek be vagy megújuló energiával oldják meg a vízmelegítést.

A közvélemény azonban mindkét oldalt kritizálja. Cameron 50 fontos éves csökkentése mintegy 0,96 fontos heti csökkenést jelent a háztartásokban, ami érezhetően nem könnyíti meg az életüket. Miliband két év múlva elkezdendő húsz hónapos befagyasztott áraira pedig csak annyi reakció jött, hogy a háztartások legnagyobb része az áremelkedésre válaszul hosszú távú, helyenként akár ötéves fixáras szerződéseket kötött a szolgáltatókkal, így aztán számukra nem oszt, nem szoroz, hogy egyébként sem emelhetnek árat a cégek.

De vajon mennyire terhel meg egy átlagos brit családot a rezsiköltség? Egy Norwichban élő, kétgyermekes család a Hetek kérdésére elmondta, családi sorházban élnek, ahol a gázt, az áramot és a vizet kell fizetniük. A gázszámla havonta átlagosan 65 font (úgy, hogy a gázt csak főzésre használják, mivel elektromos fűtésük van), az áram 40 fontba kerül, a víz pedig 50 fontba. Ez 350 forintos árfolyammal számolva átlagosan körülbelül 55 ezer forintra jön ki. Eközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy magyar háztartás csak a fűtésre átlagosan 42 ezer forintot költ. Egy másik megközelítés szerint: amíg egy brit háztartás a fogyasztási kiadásainak 9,2 százalékát költi rezsire, addig nálunk ez az arány 17,6 százalék. Minden-esetre a britek folyamatosan zárkóznak fel hozzánk: a Heteknek nyilatkozó család szerint két éve volt már egy kisebb növekedés, most viszont szolgáltatóik a gázt 12 százalékkal, az áramot pedig 10 százalékkal tervezik emelni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!