hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa bukása
A háború, amely megágyazott a 20. század szörnyűségeinek

2013. 11. 21.
„Az első világháború felelősei közül sem politikai vezető, sem egyenruhás katona, sem civil ember nem tudta elképzelni, hogy valójában mekkora veszteség éri majd Európát” – mondta Peter März német történész az „Európa Nagy Háborúja és az új világrend születése” című nemzetközi konferencián, Budapesten.

Jelentősége hiába vitathatatlan, az első világháborút mind a nyugati, mind a magyar közgondolkodás mostohán kezeli. Valódi történelemformáló ereje felett gyakran könnyelműen siklunk át, pedig az évtizedeken át marxista értelmezésben oktatott háború jóval több volt annál, mintsem a „kapitalista hatalmak” világot felosztó versengése.

Körülbelül így lehetne összefoglalni az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet közös rendezvényén elhangzott előadások lényegét. A konferencián Európa neves szaktekintélyei közül többen is részt vettek (a legnagyobb név Norman Stone világhírű brit akadémikus, történész és íróé volt). A kétnapos találkozó célja egyrészt az volt, hogy a közelgő centenáriumra való tekintettel előkészítse a következő évek sorozatos megemlékezéseit (jövőre lesz száz éve, hogy kitört az első világháború), másrészt lerántsa a leplet a háborúval kapcsolatos téveszmékről.

Az előadásokból kiderült: az első világégés a kontinensünkön jellemző császári-birodalmi modell teljes bukásához vezetett, aminek következtében jelentősen átalakult a társadalmi rendszer. Európa innentől kezdve elveszítette vezető szerepét a világban, fontosabb gyarmatai néhány évtized alatt függetlenné váltak. Az elképesztő pénzeket felőrlő háború következményei nagyban hozzájárultak az 1929–33 közötti nagy gazdasági világválság kialakulásához, de az éppen ezt a válságot kihasználó nemzetiszocialista pártok megszületése és gyors terjedése is a rendezetlen viszonyok eredménye. A megerősödő szélsőséges mozgalmak nem ismerték el az első világháborút lezáró Párizs környéki békéket, amelyekről már megalkotóik is hangoztatták: alighanem egy rövid fegyverszünetet hoznak csupán Európa számára. Ekkor gyorsultak fel tehát azok a folyamatok, amelyek az „öreg kontinenst” a második világháborúba taszították, örökre átformálva ezzel az egész emberiség történetét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!