hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Azok a drága albérlők

2013. 11. 21.
A lakástulajdonosok szinte védtelenek a nem fizető al­bérlők­kel szemben. Még ha legálisan, szerződéssel adják is bérbe a lakásukat, csak hosszas bírósági procedúra árán tehetik ki a bérlőt, majd fizethetik a hátrahagyott adósságait is. A magyar jogrend azt védi, aki birtokon belül van, így sokan élhetnek albérletről albérletre vándorolva, fizetés nélkül.

Imre a szüleitől örökölt ferencvárosi lakását évek óta kiadja, de a jelenlegi bérlői március óta nem fizetnek se rezsit, se bérleti díjat. „Mindezt úgy, hogy időközben nem ketten, hanem már négyen laknak a lakásban. Többször szóltam nekik, hogy fizessenek. A végén bepöccentem, és behajtókkal mentem hozzájuk, de pechem volt: nem ijedtek meg. Sőt, még ők hívták ki rám a rendőrséget, és most örülhetek, ha nem indítanak ellenem eljárást birtokháborításért!” – meséli az elképedt tulajdonos, aki meglátogatta a bírósági jogsegélyszolgálatot is, ahol teketória nélkül közölték vele: nincs más út, mint a pereskedés, mivel a magyar jogrend a lakáshasználót védi, tehát azt, aki birtokon belül van. Még ha jogcímét vesztett albérlő is az illető, akkor is megilleti a lakáshasználati jog, így akár fel is jelentheti a tulajdonost birtokháborításért, ha az engedélye nélkül bemegy a saját lakásába. Ez az állapot csak akkor szűnik meg, ha a bérlőt bírósági végzés kötelezi a lakás elhagyására.

Imre sajnos nem kötött szerződést a bérlőivel, akik bosszúból még az adóhatóságnál is feljelenthetik őt, ami bevett gyakorlat hazánkban. De miután idén januártól adta ki nekik a lakását, az adóbevallással még nem késett el, s a nem fizető lakók után különben sem kell sokat adóznia. „Bírósági ítélet nélkül nem tudom őket kitenni, a per meg egy évig is eltarthat. Ezalatt ők továbbra is ott laknak a lakásban, és a tartozásaikat végül velem fogják kifizettetni” – ismerteti a nem túl szívderítő folyamat stációit a tulajdonos.

Az utóbbi években az albérletpiac fellendülésével megsokasodtak a legelképesztőbb visszaélések. Ezek egyik jellemző válfaja a nem fizető, albérletről albérletre járó lakó, aki milliós tartozást is felhalmoz, mire hosszas, akár egy-két éves bírósági procedúra végén a tulajdonos végre kiteheti őt a lakásából. A hátramaradt adósságokat a tulajdonoson hajtják be, aki a summát némileg csökkentheti, ha már az első nem fizetéskor kikapcsoltatja a lakásban a gázt, a villanyt, vagy ha eleve a bérlő nevére íratja az órákat, utóbbi esetben ugyanis az adós viszi magával a közműtartozásait is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!