hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csecsemőt vegyenek!
Szülők harca a szerb babamaffiával

2013. 10. 03.
Négy évtized alatt becslések szerint mintegy 10 ezer újszülött tűnt el Szerbiában. A szülők gyanúja szerint az iparszerűen működő gyermekkereskedelem mögött szervezett maffiahálózat áll(t), benne orvosokkal, ápolónőkkel és hivatalnokokkal. Voltak, akik DNS-vizsgálattal bizonyították igazukat, és az is előfordult, hogy a szülők magánnyomozásba fogtak, és felkutatták eltűnt gyermeküket. A Heteknek nyilatkozó egyik érintett házaspár meggyőződése, hogy a fiuk a mai napig él valahol a világban, de mivel a politika és a hatóságok nem törik magukat, hogy a rejtély megoldódjon, nem látnak esélyt arra, hogy valaha is találkozzanak vele.

„1970. július 26-án születtek az ikreink, két perc különbséggel. Mivel koraszülöttek voltak – hét hónapra jöttek –, inkubátorba helyezték őket. Másnap kaptuk a szörnyű hírt, hogy a két fiú közül az egyik meghalt. Az orvos azt mondta, megszívta magát magzatvízzel” – avat be családi tragédiájába a Szabadkán élő József, aki feleségével, Erzsébettel a mai napig nem érti, miként lehetséges, hogy ha az egyik baba „megszívta magát”, és a tüdejébe magzatvíz került, akkor mégis mindkettő felsírt. Annak idején azonban nem gyanakodtak arra, hogy a kórházban aljas indokból bárki félre akarná vezetni őket. Egyvalami azonban már akkor is furcsa volt a számukra: a kisbabájuk tetemét nem adták ki, mondván, hogy ez nem szokás. Így el sem tudták temetni.

Négy évtized múltán, amikor a szerbiai sajtó elkezdett arról cikkezni, hogy szülők százai-ezrei kételkednek abban, hogy újszülött gyermekük valóban meghalt-e, a ma már nyugdíjas házaspár számára is gyanúsak lettek a haláleset körülményei. Szerintük a fiuk nem halt meg, hanem eladták valaki másnak, és a mai napig él valahol a világban.

Érdekes momentum, hogy „életben maradt” fiuk és nyolc évvel később született lányuk egy alkalommal látni vélte az eltűnt ikertestvért. „A palicsi diszkóba mentek egy buszjárattal, és azt mondták, volt ott egy ugyanolyan fiú, mint a Robi. Kérdeztem, hogy miért nem szólították meg, azt felelték, nem merték” – mondja az édesanya, aki már nem reménykedik abban, hogy valaha is látni fogják az „eltűnt” gyermeket. „Az orvos meghalt, perelni nem érdemes, mert rámenne a házunk is” – jegyzi meg József. Erzsébet pedig hozzáteszi: „Nem is tudnám elképzelni, hogy találkozzak vele, az túl sok volna nekem, lehet, hogy meg is halnék.” 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!