hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átkozottul becsapottak
Sokba kerülnek és függőséget okoznak a megélhetési jósok

2013. 09. 12.
A második negyedévben 66 állampolgári megkeresés érkezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz különböző médiaszolgáltatások miatt. Ezekből kitűnik, hogy a nézőkben felerősödött a jósműsorokkal, távgyógyítós adásokkal szembeni ellenérzés. Mint megtudtuk: a Gazdasági Versenyhivatal előtt jelenleg is zajlik ilyen irányú verseny-felügyeleti eljárás. Az ezotériára épülő világméretű piac hazánkban is töretlenül fejlődik, mivel minden harmadik magyar hiszi, hogy a jövő előre tudható. A marketingkuruzslók és jósok lapunknak nyilatkozó egyik áldozata kijózanító és tanulságos emberi drámát tár a Hetek olvasói elé. 

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) még 2011. év végén bejelentette, hogy az egyre szaporodó nézői megkeresések miatt átfogóan ellenőrzi a betelefonálós és jósműsorokat, mivel „számos esetben kimutatható volt a nézők megtévesztésének szándéka”.  A hatóság monitoring osztályának műsorelemzői akkor 55 műsorszámot dolgoztak fel, és a vizsgálat eredményeiről 2012 szeptemberére ígértek tájékoztatást. Az eredmény az lett, hogy a Médiatanácson kifogott a jósműsorok műfaji besorolása, így egyetlen esetben sem tudtak konkrét jogsértést megállapítani. Indok: a jóslás valóságtartalmát a hatóság nem vizsgálhatja.

Az NMHH jogi osztályáról megerősítették a Heteknek hatáskörük hiányát, és a tartalmi kérdésekben a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) nevezték meg illetékesnek.

„Az EZO.TV elnevezésű műsor esetében indított a GVH – a beérkezett jelzésekre is figyelemmel – versenyfelügyeleti eljárást, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt” – mondta el a Heteknek Gondolovics Katalin szóvivő, hozzátéve: „A hivatal valószínűsíti, hogy a műsorkészítő kft. megtéveszti a fogyasztókat a több televíziós csatornán adásba kerülő produkciójával, amikor hamisan sugall a valóságtól eltérő dolgokat a nézőnek, agresszíven és félrevezetően ösztönöz betelefonálásra, illetve sok esetben a jós személye sem beazonosítható. A még folyamatban lévő eljárás a szakmai gondosság követelményét próbálja számon kérni a kft.-n.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!