hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A temetetlen Horthy
Jobb- és baloldali tévhitek a kormányzóról

2013. 09. 05.
A Horthy-korszakot kutató tudományos intézet felállítását javasolta Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke az egykori kormányzó újratemetésének 20. évfordulóján, Kenderesen. Az elképzelés nem új, a korszak tisztázásának esélye viszont kérdéses.

Lezsák Sándor szerint a kutatóintézmény létrehozására azért lenne szükség, hogy Horthy Miklós történelmi szerepét tisztázzák. A Kenderesen felállítandó intézetben összegyűjtenék a kormányzóhoz kötődő, a világban fellelhető dokumentációs anyagokat, levelezéseket, feljegyzéseket, tanulmányokat és könyveket, hogy fiatal történészeknek legyen lehetőségük megismerni a kormányzó nevével jelzett korszakot.

Horthy Miklós hamvait 1993-ban hozták haza Portugáliából, hogy végakaratának megfelelően magyar földben nyugodhasson. Az Országgyűlés alelnöke az ünnepségen Horthy magyarországi újratemetését a veterán haditengerészek bátor kezdeményezésének és az akkori „ellenséges politikai légkörben” emlékezetes tettnek nevezte.

A kenderesi ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kijelentette: „Húsz esztendő után meg kell állapítanunk, hogy nem múlt el nyomtalanul a hipnotizáló, tudatmódosító hazugságokkal mérgező szocialista kommunista négy évtized. Fölégetni az erdőt gyorsan lehet, de idő kell ahhoz, hogy az épségben maradt gyökérzet sarjadni kezdjen, és új fákat telepítsünk.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!