hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újrarajzolt jövő
Meglepő esélyteremtés Mátraverebélyen

2013. 08. 29.
UV-zöld mellényben a főtéren söprö­gető unott alakok; sokaknak valami hasonló jut eszébe, ha azt hallja: közmunka, közmunkás. A Nógrád megyei Mátraverebélyen másfajta közmunkások is vannak: egy tizenöt fős csoport – többségük cigány –, a múlt héten négynapos, jobb agyféltekés rajztanfolyamon vehetett részt az önkormányzat szervezésében.

A magyarázathoz érdemes felidézni az elmúlt évek történéseit. Seres Máriát 2010-ben választották a kétezer fős, fele részben cigányok lakta település polgármesterévé.

Seres korábban komoly sikert ért el a Civil Mozgalom élén: 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy kikényszerítsék, a képviselőknek legyen kötelező elszámolniuk a költségtérítéssel. A politikusok végül úgy akadályozták meg a népszavazást, hogy új kifejezésekre cserélték a „költségtérítés” szót. Seres Mária belátta: ebben a közegben nehéz civilként eredményt elérni.

A közéleti szerepvállalás azonban nem hunyt ki benne, ezért kiválasztott egy halmozottan hátrányos települést (Mátraverebélyt), és elindult a polgármesterségért. Három éve vezeti a falut. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!