hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pest is nyögne 420 ezer menekülttől
Vámosszabadi tiltakozik a Befogadó Állomás terve ellen

2013. 07. 11.
A Győr város mellett fekvő Vámosszabadi faluban nyílt menekülttábor létrehozását jelentette be a nyílt szlovák határtól 200 méterre fekvő épületben Pintér Sándor belügyminiszter a fertődi kormányülésen június 19-én. Az 1650 lélekszámú falu lakóközössége a Kisalföld című megyei lapból vette hírét a terveknek.

Például egy szovjet tagköztársaságban, cirka ötven évvel ezelőtt – ez teljesen megszokott eljárás lenne. A magyar–szlovák határ mentén fekvő település lakói körében teljes és egyöntetű a felháborodás. Mint profi sajtóanyagukban olvasható: „Ez gyakorlatilag a demokratikus értékek, az önkormányzás alapelveinek tökéletes semmibevétele a Hatalom részéről.”

Érkezésünk napján is tüntetésbe futunk. A 120 szobásnak mondott épület kapuja előtt állnak a helyi erők, akiktől később megtudom: „akik itt vannak, a gátakon is kinn voltak, amikor kellett”. Az épületben hajdan szabadkai vendégmunkások éltek, akik a bősi vízlépcsőn dolgoztak. Ma azok az iparosok tartanak bejárást – menekültügyi hivatalnokok jelenlétében –, akik árajánlatot tennének a felújításra. A tüntetők tábláin: „Nem adjuk a gyerekeink biztonságát!”, „Bűnözőkből nem kérünk!”, „Nem. Nem adjuk!”, „Elég az átverésből!”, „Nyitott tábor = szabad rablás”.

Két nappal ezelőtt a tüntetők útját állták az érkezőknek. E csütörtöki tüntetés másnapjára Győrbe hirdettek tiltakozást a megyeházához, ahol aztán százak jelentek meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!