hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A turkáló mint közösségi tér
A középosztály is rákapott a bálás ruhákra

2013. 06. 06.
Egy felmérés szerint a használt árucikkek egész Európában Magyarországon a legkelendőbbek. A pálmát természetesen a ruhák viszik: a még mindig egyre másra szaporodó turkálók a becslések szerint 20 milliárdos forgalmat bonyolítanak. A törzsvevők között pedig ma már nemcsak kispénzű anyukákat találunk, hanem divatos fiatalokat és megbecsült orvosokat is.

Az egyik budapesti belvárosi sétálóutcában Audrey Hepburn-plakátok hívogatják a járókelőket a second hand és outlet üzletbe. A bejárattal szemben hatalmas bizsukészlet, bent pedig a kis alapterülethez viszonyítva rengeteg ruha: nemcsak női, hanem férfi és gyermekruhát, illetve cipőt is kínálnak. A naponta kézzel válogatott használt ruhák átlagosan drágábbak, mint az új ruhák, mégis jobban jár az, aki itt vásárol: a legillusztrisabb márkás darabokat sokkal olcsóbban lehet beszerezni, mintha márkaboltban vásárolnánk meg őket.

Amikor a forgalomról kérdezem a tulajdonost, arról panaszkodik, hogy mennyire nehezek voltak az elmúlt évek. „Kevesebbet vásárolnak az emberek, az elmúlt nyolc év alatt sokadszorra éljük ezt át. A spórolást a ruhán kezdik” – mondja. Az üzletmenet felfuttatása érdekében bevezették a bizományis rendszert: bárki bemehet leadni a ruháit, és amikor sikerült eladni, az eredeti tulajdonos megkapja érte a pénzt. A tulajdonos elmondása szerint azonban a vásárlók ahelyett, hogy vásároltak volna, inkább csak eladni akarták a ruháikat.

Ezt a tapasztalatot azonban más turkálók mellet a KSH adatai is árnyalják. Ezek szerint a használt-cikk kiskereskedelem volumene csak 2009-ben szűkült, minden más évben – a 2002-től rögzített adatok szerint – érzékelhetően bővült, miközben a teljes kiskereskedelem teljesítmény 2007 óta folyamatosan romlik, maximum stagnál. A használt piac tavaly 34 milliárdos forgalmat bonyolított, ebből a bálás ruhák részesedését 20 milliárdosra becsülik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!