hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túladagolás
Felfuttatta a drogipart a cseh liberalizáció

2013. 03. 28.
Nem csak nálunk vitás kérdés a droghasználattal kapcsolatos szabályozás. Vannak országok, amelyek intézkedései nyomán valódi fejlődés figyelhető meg a drog elleni harcban, más országok viszont melegágyává váltak a házilag termesztett vadkendernek és az illegális droglaboratóriumoknak. Így történt ez Csehországban is, ahol két éve liberalizálták a drogtörvényeket.

Európában elsőként Portugália törölte el a személyes használatra birtokolt drogok miatti büntetést, sőt, a kábítószereseket a börtön helyett inkább terápiára küldték. Itt sikeresnek nevezhető az új jogszabályok bevezetése, ugyanis az azt követő öt évben csökkent a drogot használó fiatalok száma, egyre kevesebben fertőződtek meg HIV vírussal az egymás közötti tűhasználat miatt, és a heroinhoz és hasonló drogokhoz kapcsolódó túladagolásos halálesetek száma is mintegy a felére csökkent.

Más a helyzet azonban a liberálisok klubjának legújabb tagjánál. Csehországban egy 2009-ben elfogadott jogszabály kábítószertípusonként maximalizálta a személyes használatra tartható mennyiséget. Akiknél ebben a mennyiségben találnak drogot a rendőrök, azok nem néznek szembe sem szabálysértési eljárással, sem bűnügyi feljelentéssel. Mindössze egy parkolási bírságnak megfelelő összeget kell fizetniük, ami a legjobb indulattal sem nevezhető elrettentésnek. Ennek fejében ugyanis akár öt cannabis növényünk is lehet otthon, vagy magunknál tarthatunk négy extasy tablettát, vagy akár 1,5 gramm heroint is.

Az új jogszabály úgy tűnik, hogy csak két szereplőnek hoz előnyt a játékban: a drogfogyasztóknak, akik ezentúl szabadon tarthatják maguknál a szereket, illetve az államnak, amelynek innentől nem kell nagy energiát és sok pénzt felemésztő intézkedéseket tennie a kisfogyasztókkal kapcsolatban. Sőt, úgy határozták meg a limiteket, hogy a cseh jogszabály a legliberálisabb Európában. Ennek megfelelően aztán kellőképpen fel is lendült az illegális drogkereskedelem – ami azonban továbbra is bűncselekménynek számít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!