hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Földesurak világa
Óránként 250 forintért izzadnak a megalázott napszámosok

2013. 03. 07.
A Dél-Alföldön sokak számára a mezőgazdasági szezonmunkák jelentik az egyetlen kereseti lehetőséget. A munkaadók egy része korrekten bánik embereivel, de négyszemközt beszélgetve a napszámosok súlyos megaláztatásokról, embertelen körülményekről és a hatóságok érdektelenségéről számolnak be. A panaszosok a nevük elhallgatását kérték, mert attól tartanak, nem kapnának munkát többé, ha kiderül, hogy a nyilvánossághoz fordultak az ügyükben.

A napszámosokat nyáron, a hajnali órákban kisbuszokkal szállítják dolgozni. A munkaidő nyáron 12 óra, de van, hogy már tavasszal is ennyit kell talpon lenni szinte egy- huzamban. Ellátás nincs, vizet is csak a lajtos utánfutóból lehet inni – és megesik, hogy hetente csupán kétszer cserélik a vizet benne. Mindezt az egyik érintett alkalmi munkás, Laci sorolja. „Akármilyen meleg van, innunk is csak nagyon ritkán, több óránként egyszer szabad, vécé nincs a közelben, ami különösen a hölgyek számára nagyon kellemetlen” – teszi hozzá, megjegyezve, hogy kényük-kedvük szerint bánnak velük a munkaadók, hiszen mindenki jól tudja, hogy nincs más munka a környéken. Az íratlan törvények közé tartozik az is, hogy mobiltelefont nem lehet használni, ki sem vihetik magukkal a munkások, mert a gazda szerint a telefonálással csak lopnák a napot. Ha lebuknak, akkor levonnak a bérükből. Aki lázadozik, annak holnap nincs munka, de sok esetben – valami megmagyarázhatatlan oknál fogva – még közmunkára sem hívják az ilyen megbízhatatlan embert. Van, aki pedig úgy fogalmazott: néha be kell vállalni a szívességi munkát a falusi földesúrnál, különben nem lesz meg a 30 nap munkaviszony-igazolás.

„Addig nem mehetünk haza, míg a főnök úgy nem gondolja, hogy elég lesz, vagy a földterület kapálásával nem végzünk. A fizetés szinte nevetséges, óránként 250-300 forintot fizetnek, de a gazdák szerint ennyit sem érdemelnének a melósok” – panaszolja László.

Arra a kérdésre, hogy miért nem keresték meg az ügy­ben a hivatalos szerveket, az általunk megszólaltatott szezonmunkások egyöntetűen válaszoltak: félnek, hogy ha a hatóságokhoz fordulnak, akkor legközelebb nem mehetnek dolgozni sehova a környéken. „Volt egy falubéli srác, akinek a büszkesége nagyobb volt, mint kellett volna, rászabadította a munkaügyet az egyik dinnyés nagyvállalkozóra, de a végén neki kellett elmennie a faluból, mert valósággal kiutáltatták a gazdák – tette hozzá László.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!